deiw_20 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam. Chciałbym się dowiedzieć co to jest "niebieskie zaznaczenie" ? Wchodziłem pod swoją Megi i zauważyłem tę właśnie część, która była delikatnie otulona olejem i brudem. Myślałem że to jakiś wyciek lecz wytarłem te część i okazało się ze to tylko brudne było. Część ta jest gumowa i w sumie nie wiem od czego ona jest :) Moglibyście podpowiedzieć co to takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 26 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Wygląda to na połączenie wybieraka biegów z dźwignią (a właściwie jej końcówką)zmiany biegów. Wyciek oleju na pewno z wodzika wybieraka biegów (spod tej okrągłej harmonijki - po prawej stronie zaznaczonego na czerwono elementu). Usuniecie tego wycieku wiąże się z demontażem całej skrzyni biegów, a to jest kosztowne. Ja sobie z tym radzę w ten sposób, że okresowo sprawdzam i ewentualnie uzupełniam poziom oleju w skrzyni biegów. Uzupełniam przy lekko przechylonym na prawy bok samochodzie, wtedy wejdzie troszkę więcej oleju niż powinno być i trzeba rzadziej uzupełniać. Tak na marginesie, ten wybierak i zaznaczony czerwoną ramką element powinien być osłonięty od dołu plastikową osłoną - był już taki temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Tak tak wiem, że ten element powinien być osłonięty.To nie moja Meganka i Nie miałem odpowiedniego zdjęcia wiec użyłem tego. A co do wycieku to go nie było jako tako. Były tam ślady oleju i brudu lecz po wytarciu nie pojawiły się nowe ślady. A jeśli coś takiego mi się w przyszłości pojawi to zastosuje twój sposób :) Dzięki za info :) Dodano: 27 gru 2011 - 15:21 Dziś w mojej Megance zajrzałem pod spód.Element oznaczony kolorem zielonym był suchy, chociaż gimak pisał że z tamtąd może być wyciek oleju z wodzika. A na elementach oznaczonych kolorem niebieskim znajdował się delikatny osad z jakiegoś płynu. Wytarłem wszystko i teraz jest suche. Czy przypuszczenie gimaka było prawidłowe ? Że to wyciek z wodzika wybieraka biegów? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Czy przypuszczenie gimaka było prawidłowe ? Że to wyciek z wodzika wybieraka biegów? :) To tylko się cieszyć, że jest sucho i moja diagnoza w tym wypadku była nietrafna. Napiszę jak to było u mnie. Na przeglądzie rejestracyjnym jak podnieśli samochód do sprawdzenia luzów jak zwykle wszedłem pod samochód pooglądać sobie podwozie i zaważyłem mokrą osłonę pod skrzynią biegów, na co zwrócił również uwagę diagnosta. Po przeglądzie pojechałem zaraz do warsztatu, żeby się umówić na uszczelnienie skrzyni i czy mają potrzebne materiały. Tak jak powiedziałem o co mi chodzi, to była tylko jedna uwaga - oby to nie był wodzik, bo oring kosztuje 50gr, a trzeba rozbebeszyć całą skrzynię biegów. Przy zdejmowaniu osłony okazało się, że była pełna, ale płynu z układu chłodzenia, którego miejsca wycieku od jakiegoś czasu bezskutecznie poszukiwałem. Wodzik okazało się, że był suchy. Wtedy, też nie od razu znaleźliśmy miejsce wycieku - wzdłużne pęknięcie węża zaraz przy termostacie. Lekko kapało dopiero po skręceniu węża. Obecnie w mojej megance wodzik i osłona są mokre, ale to już pewne - od oleju. Ponieważ koszt uszczelnienia wodzika jest duży, a wyciek jak na razie niezbyt duży, więc zdecydowałem się na terapię przedstawioną wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Więc czy były spowodowane te mokre ślady ? Potrafi mi ktoś odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Czy tą gumową osłonę połączenia wybieraka z dźwignią zmiany biegów (niebieskie zaznaczenie na zdj. w pierwszym poście) da się dokupić i wymienić, bo u mnie jest rozdarta? @ deiw_20 - może to po prostu były ślady po smarze, który był na ruchomych elementach..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deiw_20 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) @ deiw_20 - może to po prostu były ślady po smarze, który był na ruchomych elementach..? Smar tam jest oczywiście ale też znajdowały się ślady cieczy na tych 2 śrubach (jedna w niebieskim kole widoczna a druga lekko ponad nim). Wokoło nich znajdowała się jakaś ciecz lecz tą pierwszą próbowałem dokręcić i jak ostatnio sprawdzałem to tej cieczy nie było już widać a na tej drugiej nadal zbiera się ta ciecz. Też spróbuję ją lekko dokręcić i zobaczymy czy podziała. Cieczy nie jest zbyt dużo, dosłownie delikatna jej ilość. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez deiw_20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezzess Opublikowano 7 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Ja mam właśnie wymontowaną z auta skrzynię biegów bo wymieniam sobie sprzęgło i uszczelniacz wału korbowego a że mam wyciek również z wodzika to chciałbym przy okazji dokonać wymiany uszczelnienia. Czy wymieniał już ktoś uszczelniacz wodzika? Przydałaby mi się informacja jak to ugryźć. ;) Dodano: 07 cze 2012 - 18:19 Wyciek nie jest poważny bo przez noc polecą dosłownie 2-3 krople. Spora część użytkowników twierdzi, że nawet nowy uszczelniacz nie wystarczy na długo a więc czy warto rozbebeszyć skrzynię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz325 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Odgrzewam temacik z powodu również wycieku.Ale chodzi mi głównie o to czy tam jest simering w obudowie skrzyni czy tylko jakaś uszczelka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 czy tam jest simering w obudowie skrzyni czy tylko jakaś uszczelka?? Z tego co mówił mechanik, jak z tym problemem u nich byłem, mówił, że jest tam oring i żeby się do niego dostać trzeba całą skrzynię rozbebeszyć i to potwierdzili później w ASO. Ja jeżdżę z tym wyciekiem i kontroluje poziom oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi