Frycek Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam wszystkich. :) To mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość. :) Jak w temacie. Wczoraj wieczorem cofałem z podjazdu na ulicę. Wrzuciłem normalnie wsteczny jakby nigdy nic, a jak wyjechałem na ulicę i chciałem włączyć jedynkę, to już nic nie mogłem zrobić. Żaden bieg prócz piątki nie chciał wejść i nie było żadnego zgrzytu. Dosłownie jest cały czas opór i nic więcej. Dziś moje podejrzenia sprawdziły się. Pękła poduszka pod skrzynią, ta od strony lewego reflektora i dziś po jej wymianie nadal jest to samo. Nie ma biegów prócz tej piątki. Co się stało? Co się zblokowało? Może gdzieś na wodzikach? Ratujcie chłopaki, bo jest mi pilnie potrzebne auto. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djpablo211 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Na moje oko po urwaniu poduszki przestawiło ci się na regulacji pod skrzynią biegów. Musisz wejść pod samochód pod skrzynia biegów masz pręt który łączy skrzynie z lewarkiem i na pręcie przy skrzyni biegów masz śrubę i nią regulujesz. Minimalna ruch całkowicie zmienia działanie lewarka nie jest to trudne ale strasznie wkur.. bo rzadko się udaje za pierwszym razem. W najgorszym przypadku u krzywiłeś ten pręt łączący i regulacja ci nic nie da tylko wymiana... ale to zobaczysz po ustawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Kolego... Nic z tych rzeczy! :) Nie jestem pierwszy lepszy Leszek... :) Odkręciłem ten cały pręt który łączy lewarek z cięgnem od skrzyni. Próbowałem wbić biegi i nic nie dało rady, tylko wchodzi 5. Doczytałem się na innym forum, że trzeba ją rozblokować na wodziku przez otwór wlewu oleju. Wkłada się dłuższy śrubokręt i cofa wodzik. Jak kliknie, to jest ok i ponoć już jest spoko. Ale dzięki i tak za pomoc... Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 stara choroba skrzyyn renault ,rozkrecila sie zebatka 5-eg biegu.spesc olej odkrec lewe kolo ew. jakies plastikowe nadkola ,zdejmij dekiel na skrzyni i wkrec srube ktora znajdziesz w tym deklu.srube wkrec na loctite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Jest to pewne, że akurat to jest ta zębatka? ;> Dziś siadam i zobaczę co jest grane... Jak zrobię, dam znać co dolegało. :) Dodano: 01 sty 2012 - 14:00 I po sprawie! :) Okazało się że podczas zerwania się skrzyni z poduszki przeskoczył główny wodzik w skrzyni. Włożyłem śrubokręt i wsunąłem ten wodzik na swoje miejsce. Teraz wszystko ładnie działa. BA! NAWET ODCZUWAM RÓŻNICE NA +! LŻEJ BIEGI WCHODZĄ I PRZY REDUKCJI ZUPEŁNIE INACZEJ PRACUJE! :) Dzięki chłopaki za pomoc i pozdrawiam! :) Regulamin pkt. 5.10 0cool Edytowane 1 Stycznia 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 a wiec udalo sie powodzenia i wielu bezawaryjnych kilometrow :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodzio Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Kolego dziś moja Megi zafundowała mi taką samą niespodziankę te same obiawy tylko 5-tka działa. A ten śrubokręt to gdzie łożyłeś, moze i umnie zaskutkuje. Może ktoś podpowie gdzie i jak ten śrubokręt włożyć żeby ten wodzik wcisnąć?? Już zrobione, śrubokręt zaskutkował!! Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Włodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamangel Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 U mnie dziś rano wystąpiła ta sama usterka. Pamiętałem, że niedawno czytałem ten temat i to mnie uratowało. Pierwszy zapytany mechanik już chciał wyciągać skrzynię itp. Odholowałem auto do garażu kolegi (u mnie rano było -30 stopni),odkręcenie korka wlewu oleju do skrzyni, dłuższy śrubokręt, minuta pracy i usterka usunięta. Ciekawe ile skrzyń biegów w reniach zostało niepotrzebnie wyciąganych, a ludzie naciągnięci na kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1207 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam. A w którym miejscu jest ten korek, czy to ten z przodu skrzyni? U mnie stało się dzisiaj to samo, samochód stoi jeszcze nie zaglądałem bo za zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Korek do spuszczenia oleju zaznaczony jest klamką :) Dla potomnych, klucz do spuszczenia to kwadrat 8x8mm. Jak widać stara poczciwa klamka dobrze do tego służy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 To jest korek spustowy, a korek wlewu oleju jest widoczny po otwarciu maski z przodu skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamangel Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Tak jak pisze @Paweł - korek wlewu oleju jest z przodu skrzyni biegów (tzn z przodu auta) - u mnie korek jest na zasadzie motylka-nie trzeba żadnego klucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 tzn. śrubokręt w ten otwór z korkiem "motylkiem" i dalej 'po omacku', aż coś zaskoczy? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) marr29, broń Boże, "przez motylka" wlewasz olej tylko. W tym temacie http://megane.com.pl/topic/24055-awaria-skrzyni-megane-coupe-8v-20-1998r/ , masz opisane co i jak powinieneś zrobić. Edytowane 5 Lutego 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1207 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 0cool dzięki za podpowiedź. Jak tylko mróz trochę odpuści to się za to wezmę :) jak zrobię dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi