Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam tak samo mam nowy termostat i ogrzewanie działa ok, czy to wina uszczelki pod głowicą ?

Raczej to chyba nie wina uszczelki pod głowicą. Ponieważ w moim autku poszła uszczelka pod głowicą i wymieniłem ją na nową a temperatura w dalszym ciągu falowała po wymianie uszczelki :mrgreen:

Pozdrawiam :mrgreen:

Edytowane przez aszenty

Ponieważ w moim autku poszła uszczelka pod głowicą

a jakie miałeś obiawy ? (wiem głupie pytanie ale ja sam nie wiem czy mam tą uszczelkę uszkodzoną czy nie), bo jest tak że kopci na biało ale płynu nie ubywa, za to oleju trochę ubyło (ale to pewnie przez simeringi przy rozrządzie które mam do wymiany i cała obudowa alternatora brudna od oleju jaki strona przy grodzi) Edytowane przez pasek

kolego pasek a masz jakie kolwiek wycieki przy łączeniu głowicy z blokiem silnika.?? Obejrzyj dokładnie, odkręć osłone kolektora wydechowego i zobacz czy tam nie widać wycieków. Druga sprawa to osad w rurze wydechowej, jest tłusty czy suchy.??

U mnie jest tak ze zagrzeje sie do 3 kreski i pozniej spada miedzy 2 a 3 Pózniej na nowo sie zagrzeje do 3 i spadnie i tak w kolko moim zdanim cos jest nie tak z czujnikiem temp

Wszystko jest OK, to oznaka, że termostat działa.

wycieki przy łączeniu głowicy z blokiem silnika

nie zauważyłem żadnych wycieków z pod głowicy "z przodu" ale z tyłu jest trochę oleju na osprzęcie

osad w rurze wydechowej, jest tłusty czy suchy

tego nie sprawdzałem ale kropelki wody wylatują (wiem ze to jest normalne do rozgrzania)

Sprawdź osad w rurze wydechowej i sprawdź czy nie ma wycieków pod osłoną kolektora wydechowego.

Mam ten sam silnik i też czeka mnie wymiana uszczelki pod głowicą i mam właśnie wycieki, może nie wycieki ale widać że poci się na łączeniu głowicy z blokiem bo osłoną kolektora wydechowego i ubywa po troszku płynu z układu chłodzenia. Jakby tego było mało to jeszcze piszczy mi jakieś łożysko w alternatorze i rozbierając silnik w celu wymiany uszczelki pod głowicą będę musiał zrobić też alternator.

jutro nie zdążę bo auto do elektryka idzie ale jak tylko sprawdzę to napiszę tylko martwi mnie ten olej na alternatorze i ogólnie na osprzęcie za silnikiem z tam tej strony może być wyciek a tam jest słabe dojście ;/

• 4 tygodnie później...