soczek Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Witam. Mam megi z 96 z silnikiem 1.6 8 zaqwortowym i mam problem: jak rozpędzam auto to buczy coś w skrzyni i jak hamuje silnikiem to też. Natomiast jak sprzęgło wcisne to buczenie znika. Znika równieżkiedy np. dodaje tylko tyle gazu żeby ani nie hamować silnikiem, ani nie rozpędzać auta. To buczenie też wyraźnie słychać w momencie kiedy rozpędzone auto redukuję i jeszcze na wciśniętym sprzęgle wbijam bieg z kolei jak już puszczę sprzegło z tym biegiem to to buczenie jest bardziej wyraźne. WYmieniłem olej na elfa jednak wydaje mi się ze tylko minimalnie ten hałas się pomniejszył. Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 z opisu wygląda na to , że któreś łożysko w skrzyni poleciało, względnie napęd sie kończy. Powoli szukaj skrzyni w używce, taniej wyjdzie niż naprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek3430 Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 niekońecznie sprawdź uszczelniacze na półosiach czy nie cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Ja mam podobnie ale nie dokładnie jak ty. Otóz mam nieprzyjemne buczenie przy 3000 obr/min. na biegu w trakcie jazdy. Nie zależy to do prędkości tylko od obrotów. Dodatkowo często przy zmianie biegów słychać delikatny krótki "poślizg" sprzęgła ale normalnie się nie ślizga (można gumy palić). Na wstecznym jak gwałtownie zacznę cofać to słychać grzechot. Byłem u wielu mechaników i wszyscy zalecają zmianę skrzyni. Dziś pojechałem do jednego fachowca i powiedział mi że najprawdopodobniej jest tak że mam uszkodzony docisk sprzęgła (gruchotanie na wstecznym i poślizg) oraz rozwarstwioną tarczę sprzęgła (przy 3000 wywołuje nadmierne drgania które przenoszą się na samochód). Pytałem mechaników i przyjemność wymiany kompletu sprzęgła z robocizną to ok. 650 zł. Jak zrobię to od razu napiszę czy pomogło ale u ciebie też może być coś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Pytałem mechaników i przyjemność wymiany kompletu sprzęgła z robocizną to ok. 650 zł.komplet sprzęgła valeo 250 zł plus 200 zł i to w cenach warszawskich nie daj się doić :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudu Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Z tego co patrzyłem na alledrogo.pl to zestawy valeo chodzą po ok. 300 zł. a robociznę mi powiedział 200-250 zł. Za swoje części mi krzyknął 400 także sobie 100 zarabia (albo więcej jak wciśnie mi jakąś tandetę.). Kupię chyba sam zestaw i dam mu żeby nie robił mnie w konia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechutek4 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Ja też mam buczenie przy 3000 do 3500 obr/min a później jest ok. Jak ktoś usunie tą usterkę to proszę napiszcie co to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 komplet sprzęgła valeo 250 zł plus 200 zł a gdzie można kupić za tyle, bo ja też mam zamiar sam zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plonio Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 "Soczek" daj znać jak zakończyła sie twoja walka ze skrzynią biegów. Ja mam ten sam problem z moja "megi" Przy przyspieszaniu skrzynia wyje jak "potępieniec" Napisz czy naprawiłeś skrzynię i ile zabuliłes za naprawę. Czekam [ Dodano: 2008-01-06, 18:05 ] Moje pytanie odnoście skrzyni biegów nie jest aktualne. 29.12.2007 roku "padła" mi skrzynia Kupiłem drugą za 850 złotych przez allegro. We środę jadę pod Karków przywieźć ją. Nie lubię takich wydatków : :evil: . Napiszę "paszkwila" do Renault !!!!!! Skrzynia wytrzymała tylko 160 tyś km. Skandal !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepik-d Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 WITAM Mam megane z 2004 r poj. 2,0 Pb Moj problem objawia siez przodu, bbuczeniem , szumieniem na kazdym biegu. Uwydatnia sie w momencie skretu w prawo. w warsztacie obejrzeli chamulce wszystko ok. olej w skrzyni ok. na podnosniku krecili kolami i ok. nic nie slyszeli. jeden cos uslyszal w skrzyniale ( jakis szum )to bylo na jalowym biegu. powiedzieli mi skrzynia do remontu( łozyska ) . spotkal sie ktos z czyms podobnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper0407 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 mam podobny problem tylko ze u mnie jest to uzaleznione od obrotów. NA 5 biegu buczy na obrotach 2500-3000. Czy to moga bys poduszki pod silnikiem albo pod skrzynia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Akselb3 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 A jak z poziomem oleju w skrzyni ?? Ja miałem podobne buczenia jak opisywaliście powyżej i już kombinowałem wszystko z układem hamowania a okazało się że poprostu nie miałem oleju w skrzyni i po napełnieniu wszystko pięknie zniknęło ) Masz olej w skrzyni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plonio Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Jakiś czas temu też coś zaczęło buczeć w okolicy skrzyni biegów. Sprawdzałem, szukałem, wynik? Łożyska skrzyni biegów do wymiany. Zamiast pojechać do mechanika czekałem na leprze czasy. I stało się. Rozpadło się łożysko 5 biegu i rozsadziło skrzynkę. Koszt naprawy łącznie 1500 złotych. Moja rada ! ZMIENIAJ !!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz173 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2008 Witam was drodzy koledzy. Miałem ten sam problem. Skrzynia wyła jak cholera. I tak jak piszecie było to spowodowane zużyciem łożysik. Z tego co wiem komplet łożysk kosztuje około 400 zł, więc nie opłaci się kupować ich tylko jakąś używaną skrzynię. Ja wyrwałem skrzynie za 250 zł. Pomiędzy 1,4 a 1,6 skrzynie różnią się tylko łapą, a tak są identyczne. Koszt robocizny to jakieś kolejne 250 zł i olej u mnie syntetyczny (3litry) 105 zł. Razem jakieś 600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 2 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2008 Podepnę się do tematu. Otóż kilka dni temu mechanik wymienił mi komplet sprzęgła oraz tulejkę na wybieraku. Od tamtej pory mam problem z 2 i 3 biegiem. Olej był wymieniany na ELF jakiś miesiąc temu. Do czasu naprawy nie miałem żadnych problemów. Odkąd odebrałem auto ciężko włączyć 2 bieg, 3 tylko czasem. Ustawiali mi potem na tym wybieraku coś jeszcze żeby lepiej wchodziło ale to nic nie pomaga. I tak jak ruszam i zmieniam na 2 bieg czy redukuję z jakiegoś biegu na 2 to czasem wchodzi lekko jak w masło a czasem po prostu trzeba włączać na siłę Co to może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi