uphate Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Mam meganke 1.4 E z 97 roku. Zwykle za 50zł potrafiłem zrobić na trasie 150km, teraz przejechałem za 50zł koło 90km a już miałem rezerwę od jakiegoś czasu, dolałem 50zł i przejechałem kolejne 90-100km i znowu rezerwa. To coś jest niesłychanego, za 100zł zwykle robiłem ponad 300km. Jeżdzę spokojnie, czego to może być przyczyna? Edytowane 16 Stycznia 2012 przez uphate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 A uwzględniłeś to, że paliwa drożeją ? Nie ważne za ile tankujesz, tylko ile tankujesz. Silnika nie interesuje ile płacisz za paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uphate Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Tak uwzględniłem bo różnica przy tankowaniu 15gr co zdrożało to wątpię, żeby wpłyneło aż na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Sprawdź: 1. ciśnienie w oponach 2. czy hamulce nie ocierają/koła sie luźno toczą 3. czy nie ma wycieków paliwa 4. czy nie zainstalowałes bagażnika dachowego 5. czy auto nie jest obciążone bardziej niż zwykle 6. czy nie zmieniłeś stacji paliw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uphate Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 1. sprawdze 2. z tym to jest problem, bo szura przy hamowaniu jadę jutro do warsztatu może klocki? 3. nie widać 4. nie 5. też nie 6. nie Dodam, że odkąd tłumik mi chyba z wieszaków spadł, i jest bardzo bardzo głośno to spalanie wzrosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 A jak z temperaturą ? Silnik się normalnie nagrzewa, czy potrzebuje dużo czasu na to ? W zimę auto więcej pali. Potrzeba więcej czasu na dogrzanie silnika (ssanie) i jeździ się te same odległości z mniejszymi prędkościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uphate Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Z temperaturą to zauważyłem, że często jest poniżej tego co było kiedyś przy dłuższej jeździe. Tak to nagrzewa się normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Sprawdź termostat. Prawdopodobnie uszczelka na nim już się skończyła. Przez to dłużej auto jedzie na ssaniu, a co za tym idzie, więcej pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 a mozue zaszalej i zatankuj do pelna az pod korek zrob z 200-300kilometrow i zalej na nowo pod korek wtedy bedziesz mogl stwierdzic ile zuzywa rzeczywiscie paliwa. to jest tak jak ktos powiedzial kiedys: nie dotycza mnie zmiany cen paliwa ,ja zawsze tankuje za 50pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uphate Opublikowano 16 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) No ja wszystko rozumiem, ale ceny cały czas się wahały o te kilkanaście groszy przez ostatnie miesiące, a to nie jest dużo na tyle, żeby miało aż takie znaczenie. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez uphate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrzokolic Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 oj ,jest , jest , ja takze tankowałem za 100 , teraz zeby zrobic te same km to za 130 muszę , ale tak jak pisali poprzednicy kilka rzeczy do sprawdzenia cudów nie ma , moze gdzies Ci kapie paliwo , zobacz czy niemasz plam pod autem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Pawel Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Załóżmy cenę obecną 5,60. Jeśli za 50 zł przejeżdzasz 90 km to pali Ci 9,92 na 100. Jeśli wcześniej przejeżdzałeś za 100 zł 300 km (ponad, jak piszesz) i waha (wacha?) była 15 groszy tańsza to Ci Megi paliła mniej, niż 6,12. Nie za mało trochę? Coś widzę w tych danych duuuużo uśredniania i uproszczenia w pomiarze. Edytowane 18 Stycznia 2012 przez .Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi