iceman_k Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam, Dziś podczas podroży stalo mi się z autkiem coś dziwnego. Nagle prędkośmiomierz oszalał. Gdy dodaje gazu prędkościomierz leci do 0, albo skacze między 0 a 200 lata jka opętany, jka gazu nie dodaje wskazuje ok. Do tego w penym momencie zapalila mi się kontrolka "Lampka kontrolna usterki elektronicznej" (taka prostokątna z "EKG" w środku :)) Do tego jeszcze zaobserwowałem znaczny spadek mocy na biegach 1-3, na 4-5 jakoś to idzie. Wtf? Macie pomysl co to może być ? Renault Megane Classic I 1.6e 90KM Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metys79 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Sprawdz w jakim stanie jest twój akumulator. Potem ładowanie . Edytowane 29 Stycznia 2012 przez Metys79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 a ja bym obstawiał czujnik prędkościomierza, który znajduje się w skrzyni biegów, miałem tak samo i nawet taki sam silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 A ja obstawiam uszkodzenie w zegarach. Na forum jest jak to naprawić w dziale download. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Uszkodzenie w zagarach ? ale jaki to by mialo wpływ na brak mocy ? Baciuś, droga taka wymiana czujnika i sam czujnik ? PS. tu też nie pasuje mi brak mocy....a co sądzicie o cewkach ? Metys, akumulator ma 2 lata, jest ok PS. Co sądzicie o warsztanie na Rycerskiej 5 w Łodzi ? "Auto serwis. Lewandowscy" mam blisko i zamiar sie tam udać jutro. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez iceman_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Metys79 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Cewki to trzy gary i finito . Podjedz podepni się pod ECU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Podjedz podepni się pod ECU Pod co :) ECU = Electronic Control Unit, czyli jednostka sterownia silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Byłem u speców na Rycerskiej 5 w Łodzi. Auto podpięte pod komputer pokazało im błędy z czujnikiem prędkości (sugestia baciusia) i czujnik położenia wału. Wymienili oba po czym, problem nie ustąpił nawet o ciutkę. Panowie zaczeli dyskusje, przyglądanie się i powiedzieli że oni nie potrafią pomóc. Niestety subiektywnie oceniam że zakład dobry na wymianę oleju a nie na poważne usterki. Zgarnęli prawie 200zł za wymianę czujnika wału i podpięcie do kompa. Czujnik prędkości kazałem założyć stary. Teraz pojechalem do Renault w łodzi zostawiłem i auto i poprosiłem o diagnostykę problemu. Do jutra maja się odezwać, dam znac co powiedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 (edytowane) trzabyło samemu posprawdzac proste rzeczy takie jak wyczyszczenie styków czuijnika predkosci jazdy(km/h) nastepnie wykrecic sam czujnik i poprostu wyczyscic..moze mu odbiło cos bo mrozi troszku na dworze..:)? Regulamin pkt. 5.6, pkt. 5.7 0cool Edytowane 30 Stycznia 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ale ten czujnik wymienili na nowy i nic nie dalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ja nawet jeżdżę bez tego czujnika - impulsatora i nic się nie dzieje :) A skrzynia działa normalnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Nie zauważylem, żeby coś się działo ze skrzynią,. Dodano: 30 sty 2012 - 19:37 Dla potomnych: Przewód masy przy rozrządzie, urwany :) to mnie tyle zachodu kosztowało :/ i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piolug93 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Czy to chodzi o taką plecionkę ? Co idzie od silnika do karoseri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Możliwe, nie widziałem tego naocznie. Powiedzieli mi tylko w serwisie Renault co było przyczyną i co zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piolug93 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Jak myślicie co może być przyczyną jak licznik pływa, przy stałej prędkości wskazuje cały czas jedną prędkość i jak sprawdza się na kostce w liczniku napięcie to oscyluję cały czas to raczej tylko i wyłącznie czujnik prawda ? Coś w tym gnieżdzie może się uszkodzić co siedzi czujnik? Jak to sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi