bozia666 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Witam jetem tu nowy,i zielony w autach :) Mam problem, w maju zakupiłem auto na giełdzie Renault Megane 1.6 RT 97rocznik. Auto potężnie duzo pali sprawdzałem po przez tankowanie do pełna i przejechaniu 100km i znów tankowanie do pełna, przejechałem około 35km za miastem i 75km w mieście. Po przyjeździe na stacje na dystrybutorze wyszło mi 11,5L na 100km szok, a słyszałem od znajomych ze te meganki pala max 9L,albo mniej. Nawet na wakacjach wymieniłem filtr powietrza i filtr oleju, jeszcze mam wymienić filtr paliwa. Co mógłbym jeszcze wymienić żeby spalanie spadło przynajmniej poniżej 10L bo wiadomo ze benzyna droga, i jeszcze w zimie mam problem z obrotomierzem przy stawaniu na światłach strasznie faluje, spada nawet poniżej 500 obrotów ;/ Pomocy!!! Edytowane 31 Stycznia 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Jaki masz styl jazdy? Od tego zależy wiele. Dodano: 31 sty 2012 - 15:29 Jeszcze jedno, piszesz, że auto kupione w maju, to jak paliło przez ostatnie 8 miesiecy? Napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozia666 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Auto paliło pewnie bardzo podobnie do tego co podawałem tylko nie zdawałem sobie z tego sprawy dopiero jak zrobiłem test to się okazało właśnie to ;d A z jazda to, zacząłem już gdzieś od 2 miechów jeździć Eko Driving biegi zmieniam do 2500 utrzymuje średnią prędkość przy 2000 obrotów, hamuje silnikiem, itp. ale to poprawiło się o jakieś pół litra benzyny oczywiście tak na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 jedziesz na 5 biegu i trzymasz 2 tys. obrotów? a jak przyspieszasz to zmieniasz bieg na niższy, czy przyspieszasz z 5 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozia666 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Rzadko używam 5, jadę na 4, 60 kilosów na h utrzymując 2000 tysiacę obrotów, poczytaj trochę o eko drivingu, trzeba utrzymywać średnią prędkość nie przekraczając 2000 tysi oczywiście biegi zmieniam jak obroty dojdą do 2,5 tysi, jest mniejsze spalanie jak jedziesz wolniej i utrzymując stała prędkość niż jeżdżąc szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christiano_ Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) Super eko driving przyspieszac na niskich obrotach i zmieniac biegi przy 2,5... dluuuugo sie auto rozpedza i dluuugo przepustnica otwarta... Nawet gdybym jezdzil jak Ty to ten silnik faktycznie nie spalilby mi az tyle, bo przy moim eko drivingu 9 to maks a srednio mam kolo 8. Tyle ze ja przyspieszam dosyc mocno (tak 80% wcisniety gaz) i zmianiam bieg miedzy 3,5-4, a jak juz sie rozpedze do zakladanej predkosci to utrzymuje stalo z gazem ledwo co wcisnietym... Regulamin pkt. 5.6, pkt. 5.7 0cool Edytowane 31 Stycznia 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 ja jak jeździłem tym eko drivingiem to mi zaczął więcej palić :) jeżdżę normalnie i pali mniej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozia666 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 to jak mam niby jezdzic zeby bylo jak najmniejsze spalanie , bo czegos nie rozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 W benzynowych jest zasada żeby przyśpieszyć raz a dobrze do oczekiwanej prędkości. Delikatne przyśpieszanie jest nieefektywne. W dieslach jest zasada odwrotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekR4 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 mi Scenic z takim silnikiem w mieszanym pali 7.7... nie sugeruj się tymi 2000 obrotów, bo każde auto jest inne i różnie będzie z tym tzw. "eko drajwink"...w jednym aucie przy 2000, a w innym nawet przy 2500, czy więcej... u mnie przy 3000 obr. na 5ym biegu, auto potrafi palić mniej wg wskazań spalania chwilowego kompa w stosunku do niższych obrotów na danym biegu lub pokazywać tyle samo...a piszę na podstawie zaobserwowanego spalania u siebie... po względnie płaskim na 5tym przy ok 70/h spalanie chwilowe waha się od 4,5 do 7...a przy 90-95/h skacze między 5 a 7, więc nie widzę potrzeby ani "eco drajwinku" w wolniejszej jeździe biegi zmieniam przy 2500 obr. i więcej...ogólnie rzecz biorąc, staram się nie przekraczać 3000 obr. (wiadomo, że do wyprzedzania się tę liczbę przekroczy :) )...i staram się utrzymywać stałą prędkość...staram się tej 100/h nie przekraczać jak nie muszę... a po ostatnim katowaniu auta pod 150-160 od domu do szpitala gdzie wylądowała mama w stanie ciężkim lub gorszym, czyli ok. 40km, średnie spalanie pokazywane przez kompa wzrosło o całe 0.1L w stosunku do tego z jazdy spokojnej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozia666 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Przydał by mi się taki komputer pokładowy miał bym wszystko na tacy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekR4 Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 wystarczy wymienić liczniki i manetkę...trochę zabawy z lutownicą i kabelkami i to wszystko :) jak zrobić jest na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi