krzysztof1986 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 w sobote jade z autem na wyregulowanie lpg i mam takie pytanko czy jak juz mi wyreguluja na analizatorze spalin lpg czy bede mógł dostac od nich wydruk z tego analizatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Pytanie może naiwne, w tej megance jest katalizator? Jak jest, to mnie się wydaje, ze regulacja na podstawie wskazań analizatora to jakieś nieporozumienie, bo sprawny katalizator zmienia skład spalin - poprawia je, a więc nie będzie właściwego odzwierciedlenia jakości regulacji. Ale może jestem w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 (edytowane) sprawny katalizator zmienia skład spalin Sprawny katalizator przyspiesza (katalizuje) reakcję pomiędzy powstającymi tlenkami azotu (odpowiedzialne za kwaśne deszcze) i tlenkiem węgla. W wyniku, której powstaje azot i ditlenek węgla/dwutlenek węgla - substancje przyjazne dla środowiska. Aby ta reakcja zaszła musi być odpowiedni skład spalin - odpowiednio wyregulowany, prawidłowo działający silnik. Jeżeli będzie źle wyregulowany to pojawią się niespalone węglowodory, nadmiar tlenku węglaStrojenie na analizatorze pozwala na dobrą regulację - szczególnie jeżeli zostanie wykorzystana sonda szerokopasmowa i będzie to wykonane pod różnymi obciążeniami silnika. Edytowane 31 Stycznia 2012 przez kawapromyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Jeżeli będzie źle wyregulowany to pojawią się niespalone węglowodory, nadmiar tlenku węgla Ja to napisałem na podstawie opinii diagnosty, że sprawny katalizator mocno obniża zawartość CO. Gdy na przeglądzie sprawdzał zawartość spalin w moim poldku i wyszło 0.18% CO na gazie i 0.20% CO na beznynie, zapytał, czy przypadkiem nie mam założonego katalizatora, bo jeszcze nie spotkał się z tak niskimi wynikami w samochodach bez katalizatora o tak dużym przebiegu (w poldkach z reguły było to powyżej 2.5%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 sprawny katalizator mocno obniża zawartość CO Aby obniżyć zawartość CO - to związek ten musi z czymś przereagować. Katalizator przyspiesza tylko reakcje, nie bierze w niej udziału. CO może głównie przereagować z tlenem lub tlenkami azotu. Z tlenem reaguje w silniku. Katalizator przyspiesza reakcję CO z NOx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi