airbites Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Witam, chcialbym od was porady w kupnie czujniki cofania. W sklepie są czujniki: dzwiekowe, z wyśwlietlaczem normalnym, wielofunkcyjnym i z kamerą cofania. Ja zastanawiam nad czujnikiem z wyswietlaczem albo kamera cofania. I pytanie takie który zestaw najlepiej zamontować do Megane II sedan?? Bo z kamerą cofania to nie wiem gdzie można zamontować i jest to mozliwe? Bo w ciągu miesiąca dwa razu puknąłem komuś cofając do tyłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 W moich dotychczasowych autach instalowałem tylko takie z sygnałem dźwiękowym, bez monitorka. Zalety: tani w zakupie, czas instalacji ok jednej godziny, brak przeciągania kabli na przód pojazdu, brak jakichkolwiek "obcych" rzeczy na tablicy rozdzielczej, zasilanie od lampy wstecznego. Sprawuje się to dobrze, cofanie "na pikanie" jest dosyć fajne. Jeździłem samochodem z wyświetlaczem (Peugeot 3008) i jedynie co wnosił to dodatkową informację z której strony jest ewentualna przeszkoda. Nieco inaczej było w Nissanie Murano z fabrycznie zainstalowaną kamerą cofania. Fabryczny zestaw ma to do siebie, że na ekranie pokazują się linie określające jak daleko przeszkoda znajduje się od auta, gdyż obiektyw kamery przypomina "judasza" w drzwiach, trudno określić odległość na jego podstawie. I to może być główny problem, gdyż możliwości instalacji kamery jest dużo. Następna sprawa to wyświetlacz. Żeby spełniał swoje zadanie musi być duży. We wspomnianym Murano jego rolę pełnił wświetlacz nawigacji. Zestawy do samodzielnego montażu oferują wyświetlacz w lusterku wstecznym. Należy ocenić czy nie jest za mały i czy dobrze będzie w nim widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osama Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Czujnik z sygnałem i podziałką odległości i najlepiej z czujnikami też na przedni zderzak wówczas wszędzie się wciśniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMoL Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Witam :l: Podbijam temat ;) Czy może ktoś polecić dobry zestaw czujników cofania? Na Allegro tego pełno, ale który jest faktycznie wart uwagi.. to już zagadka ;) Na chwile obecna skłaniam się ku Valeo ;) Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grymlu Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Valeo jest OK mam zamontowane w busie już 4 lata bez problemów nawet jak mi w tył wjechali z czujnikami nic się nie stało i działają świetnie do tej pory bez konieczności wymiany ,łatwy w montażu bardzo dobre złącza może nie najtaniej ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 23 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Kupowałem zwykłe NO-NAME. Tanie, działają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmlodecki Opublikowano 24 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 też mam zamontowane no name i działają świetnie bez przekłamań. mam tylko info dżwiękowe ale wystarczy .ciągłe piszczenie 30 cm od przeszkody. ważne aby je podłączyć jak pokazują strzałki zaznaczone na nich.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolandzikl Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Ja mam zamontowane z samym piszczeniem i działa, wyświetlacz, czy tez kamerkę uważam za niepotrzebne. Montowanie zajmuje ok.1 godzinki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi