Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Duma i Uprzedzenie

sanfran

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając internet natknąłem się na taką reklamę:

http://www.emito.net/katalog_firm/do_a_deal_transport_1062856

Zdaje się, że gdzieniegdzie panuje UPRZEDZENIE do marki.

Więc może producent uniósł by się DUMĄ i nakazał zmianę wizerunku niesprawnego auta?

Edytowane przez sanfran

Bo w Polsce króluje niemiecki towar, któremu kadzi się w przychylnych mediach. To nawet zabawne, gdy dyskusja na forach zamienia się w wojnę na proniemieckich i antyfrancuskich czy antywłoskich. Jak ktoś myśli to zauważy, że w dzisiejszych czasach globalizmu taki peugeocik, renówka, opel, mercedes czy VW ma części od tych samych dostawców. Podchodzę do tego tak, że auto dobre to takie które jeździ, nie robi wielkich problemów, ma przyzwoite spalanie.

Niech to będzie nawet taczka, ale ma nas cieszyć a nie smucić. Oczywiście pozostaje przy sentymencie do francuskich "wynalazków" No może nie jestem zakochany w citroenach ale peugeot całkiem całkiem.

• +1 1

Gdzieś w necie coś szukałem, i trafiłem na komentarz o odpalaniu w te mrozy, koleś miał coś z grupy VW i zadowolony że odpaliło do dyskusji dorzuca: co innego jakbyś miał francuza bo dzisiaj pełno takich widziałem co stały na drogach z otwartą maską. U nas się przyjęło że francuz to źle a VW to najlepsze :l:

• +1 1

Zgadza się Tom_89

Odpalanie nie jest przypisane do danej marki.Jak OK to każdy pojazd będzie śmigał. To okazywanie wyższości jest śmieszne. Wiemy jak jest. Większość z nas ma używki, albo jeździ nowymi ale tymi najtańszymi. Rozumiem,, gdyby wszyscy mieli nowe, z górnej półki i licytowali się, które lepsze. Tu mamy zwykłe zapatrzenie w tzw niemiecki statek. Nie zazdroszczę sąsiadowi, że ma to czy to. Ma to ma i tyle. Auto ma jeździć, trochę cieszyć oko.

Z niemieckich aut to na pierwszym miejscu stawiam Forda ale to taki przyszywany Niemiec bo Amerykanin ;) z pochodzenia. Może stąd to powiedzenie Ford gów..o wort. :l:

• +1 1

po co przepłacac za niemiecki wóz jak można miec młodsze, lepiej wyposażone wozidełko francuskie ? A druga strona medalu to szkoda tylko, że nikt nigdy w porównaniach nie wspomni ze jak dba tak ma

Edytowane przez impio
  • +1 1

A ja nie mam nic przeciwko teorii o wyższości niemieckich. Nie wyprowadzam nikogo z błędnego rozumowania, a nawet jeszcze podsycam to odczucie. Niech tak myśli jak najwięcej osób, niech nadal rośnie na te niemieckie cuda popyt. Nasze Francuzki mają za to większy spokój i mniejsze zainteresowanie amatorów cudzej własności. A to że sam posiadam 2 sceniole świadczy o tym, co naprawdę sądzę na ten temat.(w rodzinie jeszcze laguna i twingo) Obserwuję jednak wzrost ilości Renówek na drogach w mojej okolicy, a i wśród moich znajomych ich ostatnio sporo przybywa. Nawet wśród sąsiadów naszej "małej dzielnicy" (41 domów) jest 5 scenioli, 3 meganki, 2 laguny i 2 clio. Jest jeszcze kilka lwów (2 lub 3) i cytryna. Ostatnio na forum kolejny znajomy się zarejestrował z meganką II :l: ;)

Dlatego też nie drażni mnie fotka z 1 posta. Niech wieść gminna nadal takie opinie rozpowszechnia. Im gorzej tym lepiej. No chyba, że ktoś z tych proVW, proBMW, zaryzykuje i kupi francę, wtedy to już po zawodach, sam się wówczas przekona, że głupoty prawił.

• +1 1

i ja zauważyłem wzrost sceników u mnie na wsi. widać made in france nie takie straszne, jak opowiadają ci, co ich nie mieli.

BTW - faktycznie posiadacze niemieckich wozów bardzo się ostatnio "chwalą" na forach, przy jakich to mrozach odpalali. widać przez to, że współczesne ludowozy to już nie ta jakość co Panzerkampfwagen VI B Königstiger.

jakimś cudem mój francuz odpalał przy -26*C na własnym akumulatorze.

Mój starszy tylko raz tej zimy pokazał focha. Zapalił jak należy też przy -28, na wolnych obrotach pracował ale przy dodaniu gazu zdechł i się zbuntował. W ruch poszedł sceniol drugi, bo auto było potrzebne na już, w tym czasie miało już być pomiędzy Rybnikiem a Gliwicami.

Przyczyną okazał się stary filtr paliwa, którego przytkała parafina. Wstyd się przyznać ale nie był wymieniany ..... prawie 5 lat (19-07-2007). :l:

Tak więc to nie od pochodzenia zależy ale od użytkownika i jego poczynań.

• +1 1

Wody akurat nie było. Po otwarciu filtra w takich temperaturach powinna być zamarznięta na dnie puszki jeśli by była. Wkład wymieniałem pod chmurką, przy -14.

Po prostu parafina zastygła, tworząc trudnoprzepuszczalną dla ON warstwę na listkach wkładu filtrującego. Szczelne i tłuste jak słonina. :l:

PS.

A diesel, diesel. Jak w profilu podałem, zresztą poprzysiągłem sobie- nigdy więcej benzynowca.