Skocz do zawartości

Skąd cieknie

kaziu59

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam taki problem

mianowicie ostatnio zaniepokoił mnie dym spod maski, okazało się ze to olej który spadł na wydech i się topił normalna rzecz.

Ale nie mogę dojść skąd olej kapie i cieknie. Odkręciłem dziś osłonę z wydechu ładnie, wyczyściłem silnik ze smarów, olejów i tym podobnych brudów drogowych. Ale po dłuższej chwili obserwacji tzn od zimnego silnika i na ciepłym jeszcze jakieś 10 min (strasznie szybko się grzeje ale nie przegrzewa).

Jedyna kropla która zauważyłem była pod głowica na wysokości tabliczki znamionowej, tam gdzie jest nr silnika i jego oznaczenia, na prawo od wydechu.

Sumując objawy są takie: szybko sie grzeje chlapie olejem (ale jak narazie od kwietnia nie ubyło) i od czerwca spalił trochę płynu chłodniczego (od max do min może odrobinę poniżej)

koledze kaziu59 rzyga olejem na zewnątrz silnika,

ja pisząć o próbie butelkowej miałem na myśli to

od czerwca spalił trochę płynu chłodniczego (od max do min może odrobinę poniżej)

co do rzygania olejem w tym miejscu

Jedyna kropla która zauważyłem była pod głowica na wysokości tabliczki znamionowej, tam gdzie jest nr silnika i jego oznaczenia, na prawo od wydechu.

to raczej wskazuje na przedmuch uszczelki (na razie nie wielki) na zewnątrz (choć mogę się mylić bo nie widzę tego)

ja pisząć o próbie butelkowej miałem na myśli to

napisał

od czerwca spalił trochę płynu chłodniczego (od max do min może odrobinę poniżej)

Wniosek: pisz jaśniej i konkretniej jak już chcesz. A nie rzucisz zdanie a człowiek potem myśli i się zastanawia.

• 3 tygodnie później...