kaziu59 Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 witam mam taki problem mianowicie ostatnio zaniepokoił mnie dym spod maski, okazało się ze to olej który spadł na wydech i się topił normalna rzecz. Ale nie mogę dojść skąd olej kapie i cieknie. Odkręciłem dziś osłonę z wydechu ładnie, wyczyściłem silnik ze smarów, olejów i tym podobnych brudów drogowych. Ale po dłuższej chwili obserwacji tzn od zimnego silnika i na ciepłym jeszcze jakieś 10 min (strasznie szybko się grzeje ale nie przegrzewa). Jedyna kropla która zauważyłem była pod głowica na wysokości tabliczki znamionowej, tam gdzie jest nr silnika i jego oznaczenia, na prawo od wydechu. Sumując objawy są takie: szybko sie grzeje chlapie olejem (ale jak narazie od kwietnia nie ubyło) i od czerwca spalił trochę płynu chłodniczego (od max do min może odrobinę poniżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 może masz przedmuch na uszczelce pod głowicą poczytaj o próbie "butelkowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 próbie "butelkowej" A ja poproszę jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 http://megane.com.pl/topic/36153-weze-od-nagrzewnicy/page__view__findpost__p__282904 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 No dobra, to teraz mam już jasność i śmiałość. Rozgraniczmy dwie kwestie, koledze kaziu59 rzyga olejem na zewnątrz silnika, więc co mu da sprawdzanie przedmuchów wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 koledze kaziu59 rzyga olejem na zewnątrz silnika, ja pisząć o próbie butelkowej miałem na myśli to od czerwca spalił trochę płynu chłodniczego (od max do min może odrobinę poniżej) co do rzygania olejem w tym miejscu Jedyna kropla która zauważyłem była pod głowica na wysokości tabliczki znamionowej, tam gdzie jest nr silnika i jego oznaczenia, na prawo od wydechu. to raczej wskazuje na przedmuch uszczelki (na razie nie wielki) na zewnątrz (choć mogę się mylić bo nie widzę tego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 ja pisząć o próbie butelkowej miałem na myśli to napisałod czerwca spalił trochę płynu chłodniczego (od max do min może odrobinę poniżej) Wniosek: pisz jaśniej i konkretniej jak już chcesz. A nie rzucisz zdanie a człowiek potem myśli i się zastanawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu59 Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 po kilku dniach a nawet kilkunastu okazało sie ze cieknie w koło filtra oleju i przy zakrętach potrafi się to przemieszczać po silniku wiec nie ma źle naprawie przy wymianie oleju :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi