leszek68radom Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Witam. Megane I 1,4 16v 2000r. Świeci mi kontrolka ABS i Servise. ABS działa przy hamowaniu. Byłm pod samochodem, w kanale, sprawdzałem wzrokowo i ręką przewody - ok. Odpiąłem dwie wtyczki przy kołach, jedną z przodu pp, druga z tyłu lt, są ok. Odkręciłem i wyczyściłem 2 czujniki. Nie pomogło. Moje pytanie: są tylko 2 czujniki? dziwne?. Gdzie jest złącze ABS, czy można sprawdzic je miernikiem. Znalazłem złącze na forum tylko od Scenika, do Megane I nie widziałem - może nie istnieje?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 każde koło ma swój czujnik który może świrować co powoduje zapalenie kontrolki na zegarach, po za tym może być problem z połączeniem z elektroniczną częścią ABS-u (kostki i przewody z racji umiejscowienia pompy) Można sprawdzać opór czujników miernikiem ale niestety w trakcie jazdy to nie możliwe i zostaje tylko podpięcie pod kompa co z resztą ci doradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek68radom Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 Komputer kosztuje 60 zł, więc jeszcze poszukam kabli koło pompy, może tam da się coś wiecej sprawdzić. Dodano: 25 lut 2012 - 18:14 Powinna byc mozliwosc zakrecenia kołem i zmierzenia napiecia z indukcji, nie wiem tylko gdzie zmierzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 na wtyczce czujnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek68radom Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 no tak, to wiem, myslałem o jakimś złączu diagnostycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 złącze masz przy pompie ale to nie jest do diagnostyki to od diagnostyki masz przy bezpiecznikach kabel do reno to koszt koło 40zł do podstawowych zabaw (choć nie ze wszystkim się łączy) taki już dobry to CLIP ale cena jego to 800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Leszekkk ale opisz dokładniej co z tą kontrolka ABSU kiedy sie zapala??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek68radom Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Początkowo kontrolka ABS zapalała sie tyko po uruchomieniu silnika, a po przejechaniu np. 1km gasła, lub przy cofaniu gasła. Teraz kontrolki ABS i Service swiecą cały czas. Fakt, że w warszrtacie wymieniano łożyska w kołach, może cos uszkodzili, ale bezposrednio to nie było przyczyną zapalania sie kontrolek. Pozostaje sprawdzenie jakoś instalacji. Edytowane 26 Lutego 2012 przez leszek68radom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Fakt, że w warsztacie wymieniano łożyska w kołach, może cos uszkodzili Albo nie założyli pierścieni od Abs-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek68radom Opublikowano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 wydaje się to niemozliwe, żeby zapomniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megaanka96 Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) byc moze masz juz uszkodzoną pompe ABS sprawdz na kompie ---------- Silnik Pompy Przerwa/ZWARCIE DO PLUSA/MASA jak masz taki bład to przykro mi ---------- Zrób test!: ---------- odpal auto niech kontrolka zgasnie rusz z jedynki i zachamuj na czyms sliskim zeby ABS sie włączył jak zadziała to ok ale jak kontrolka sie odrazu załączy po tym to zły znak .. Regulamin pkt. 5.6, 5.7, 5.9 -Prezes Edytowane 27 Lutego 2012 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek68radom Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 ABS działa, sprawdzałem na śniegu, pulsuje, brak kresek=sladów, kontrolki swiecą non stop. Nie strasz pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi