evo Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Witam. Dwa dni temu poszła mi skrzynia biegów podczas jazdy. Kilka dni wczesniej, przez kilka dni jeździła Megi moja siostra (prawko ma od 2 msc), bo auto zostawiłem a mnie nie było. Może kiepsko biegi zmieniała, zgrzytneło pare razy i masz ci los (ile zgrzytów/pomyłek ta skrzynia zniesie? W nauce jezdy mają to pewno często ;) ). Objawy były takie, że biegi ładnie wchodziły, silnik ładnie pracował, ale napęd nie był przenoszony na koła. Licznik podczas holu działał (przy puszczeniu sprzęgła + gaz chyba też). Czytałem że takie objawy, to może być wyskoczenie segera itd. Zaznaczyłem im to, by to sprawdzili. Dzwolili że nie, teraz wymieniają skrzynie. Koszt 440 zł + 250 robocizna. Ponoć tarcza była zjechana i poszła. Raczej drogo to nie jest, bo na Allegro chodza skrzynie po 500-600 zł. Najlepsze jest to, że wg nich wstawiają mi nową ... ;) (tiaaa) Czy przy wymianie skrzyni, wymienią też tam olej, ponoć 3,5 l? Czy może im zaznaczyć, by to wymieniali - nie wiem kiedy był wymieniany, bo jeżdze Megi dopiero od 8 tkm (a ma 170 tys). ps. ponoć jedna z poduszek też jest do wymiany, ta pod skrzynią - czy to mogło miec jakiś wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 cena za skrzynie bdb (chociaż nie wiadomo w jakim stanie jest), olej zmieniaj - warto, co do poduszki i jej wpływu to mogło tak być, ale jeśli poduszka byłaby do wymiany to mocno by szarpało podczas ruszania i na postoju wibracje na nadwozie by sie przenosiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Wibruje mi troszke drążek biegów, i nieco silnik po przygazowaniu. Jednen warsztat sprawdzał i mówił że poduszki są ok, inny że do wymiany. Ale sprawdzali to bez zaglądania do "poduch" ... tylko przez próby szarpania, gaz na hamulcu i popuszcznie .... tak to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 tak to się robi?mniej więcej - chodzi tu o sprawdzenie siły amortyzacji poduszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 A jednak to sprzęgło poszło i to za nie chcą 440 zł za nowe + robocizna. Auto ma równe 10 lat, więc przyszła pora na nie ;) Siorka dostała tylko mały opieprz, by go nie paliła przy parkowaniu ;) zresztą i tak już nie ma wstępu do auta ;) ps. przy okazji chciałem wymiane olej od skrzyni biegów. Poszło 3 l, zaśpierali 150 zł bo niby tylko dobry stytetyk tam może wejść.... + regulacja zaworów (też przy okazji) - razem prawie 1000 zł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 evo, siostra stawia? :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evo Opublikowano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Niestety nie ;) Wymówka, by nie dać jej już auta - bezcenne ;) ps. pozwalałem jej przez ostatnie kilka msc. bo przygotowywała się do EGZ prawa jazdy, no i ostatnie 2 msc tez jej dawałęm okazjonalnie będąc z wizyta u rodzinki, w ramach doskonalenia jazdy samej po mieście. Ale skończyło się ;))))))) niech kupi sobie swoje i tam psuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi