Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Dojazd do Wrocławia z Warszawy

meganecoupe02

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś może pokonywał ostatnio trasę Warszawa - Wrocław?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, którędy najlepiej jechać, żeby uniknąć korków, remontów drogowych itp.

Wydaje mi się, że najlepiej jechać na Okęcie, potem się przesiąć w samolot i dolecieć do Wrocka. Przy oferowanej, promocyjnej cenie biletów 79 zł za lot podróż lotnicza staje się alternatywą.

alternatywa dobra, tylko muszę trochę sprzętu ze sobą zabrać i się z nim pokręcić po Wrocku, także mimo wszystko zostaję przy transporcie naziemnym :lol:

ja trasą radom wrocław podróżowałem przez 5 lat co jakiś miesiąc. Z wawy wspólna trasa od piotrkowa do wrocka. Generalnie zawsze ( zdarzało mi się z wro do waw jechać) jechałem "8". Szybszej opcji chyba nie będzie a droga jest przyzwoita jak na nasze warunki.

Jeśli chodzi o 8 to od Walichnowych do Wrocławia wszystko jest całkiem dobrze przejezdne, roboty są tylko w okolicach Sycowa oraz na końcu obwodnicy Oleśnicy, ale nie ma tam żadnych wahadełek, tylko ograniczenie prędkości i zakaz wyprzedzania.

niedawno wróciłem. Pojechałem tak jak piszecie, "8". Wyjechałem o 3:30 z Warszawy, o 8:30 byłem we Wrocławiu, z przerwą 20 minut. Do Piotrkowa remonty, za Jankami jazda "gęsiego".

Z powrotem zeszło o wiele dłużej, w Tomaszowie Mazowieckim na remontowanym odcinku, na skrzyżowaniu stanęła ciężarówka (prawdopodobnie brak paliwa) i zablokowała drogę. Korek od strony Warszawy na 10km.

Jadąc od strony Wrocławia, na 224 km jest świetna knajpa, bardzo dobre jedzenie, polecam. Zaraz obok zakładów mięsnych,, wiejska chata czy coś takiego. Super.

tak. Mówie, ja tam nie jadałem, ale bardzo często na CB chłopaki ją chwalili, a jeździłem tą trasą 2x na miesiąc przez 5 lat więc sie trochę osłuchałem :lol: . Zresztą taka prawda - dobre żarcie jest tam gdzie stoi dużo TIRów. Niezła knajpka jest też w Osjakowie ( 159 km jeśli dobrze pamiętam) "Podjadek" - tam z koleji się często PKS zatrzymuje. tam jadałem i nie jest źle. Do tego wifi w knajpie.

• 3 tygodnie później...

Ja być może będę jechał na dniach do Warszawy i generalnie też jechałbym normalnie DK8, lecz jakoś rok temu na wakacjach jechałem z Katowic do Warszawy i jakoś za Piotrkowem czy trochę dalej zaczęły się remonty i trwało to spory kawał, a wtedy nic z jazdy nie było. I w związku z tym mam pytanie, czy jechał ktoś przez Łódź na trasie Wrocław - Warszawa? Z tego, co wynalazłem na stronie GDDKiA remontów tam żadnych nie ma, z tym, że pewnie będzie trzeba wjechać do Łodzi i ponadto jest ze 40 km dalej. Czy wg was gra jest warta świeczki i ew. próbować z Piotrkowa uderzać na Łódź i z Łodzi na Warszawę czy jechać normalnie cały czas "ósemką" do Warszawy

P.S. Parę lat temu jadłem coś w obecnym hotelu "Górski", tyle, że było to z 5 albo i więcej lat temu. Jedzenie wówczas było w miarę ok. Orientuje się może ktoś jak teraz jest tam z jedzeniem i cenami?

wszystko zależy od tego o której godzinie będziesz jechać, średnia prędkość na trasie Piotrków Trybunalski-Mszczonów to 50-60km/h w tygodniu i nic nie przyśpieszysz, poza tym co chwilę będzie Cię spowalniać jakiś pojazd z budowy. Ja ostatnio jechałem z Katowic i zamiast jechać na Warszawę to pojechałem na Łódź-Stryków-Łowicz-Sochaczew, pare km nadrobiłem ale zapewne czasowo było warto, bo nigdy nie wiesz co Cie może spotkać na remontowanym odcinku danego dnia. Tak że odpuść sobie nerwów i stresu i leć na Łodź.

Dzięki za radę :-) Jeżeli będę jechał to wyruszam rano, ok. 9, więc będę się tłukł niestety cały dzień i chciałbym w miarę możliwości jak najbardziej uniknąć korków czy innych bezsensownych strat czasu.

To zależy w które miejsce w Warsazawie jedziesz. Ja jechalem 2 tygodnie temu i nie było większych problemów z dojazdem, ok 5godz.

Standardowa trasa nr 8 potem przed Jankami zjazd na Piaseczno bo potrzebowałem wjechać od strony Puławskiej.

Ludzie też próbują przez Opole , Częstochowę ale Gierkówki i tak się nie ominie, chyba że ktoś woli trochę na około drogą 25 do Kalisza, potem na A2 do Strykowa i dalej na Sochaczew i drogą 92 do Warszawy.

Z powrotem to zależy od popołudniowego szczytu, trzeba się liczyć że na Gierkówce będzie tłoczno i powoli max 70km/h

Polecam Zajazd Górski po lewej stronie zaraz za Piotrkowem w stronę Warszawy. Dobre i duże porcje w przystępnej cenie.

Edytowane przez PatryQ

Jadę na Mokotów. W sumie czy na Łódź czy na Kalisz i A2 na jedno wyjdzie poza tym, że za A2 zapłacę jeszcze. A jak cenowo ten odcinek A2 by mnie wyszedł? Kalisz ma ten plus, że jest mały i nie wjeżdżam w żadne wielkie miasto.