Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czy już czas na letnie opony- wasze opinie

presidente

Rekomendowane odpowiedzi

Zmnieniłem tydzień temu. Szkoda moich nowych zimówek. I tak mam na stanie drugie auto także jakby zawiało to wsiadam i jadę czymś innym. :-)

W drugim "na pożyczkę" też zmienione ale tam wystarczy przekrecić kółka. U mnie nie ma na razie drugiej pary felg więc musi być tak jak jest.

Co do zmiany to wiadomo, że jak ktoś mieszka w terenie gdzie dłużej bywa zima to radzę nie zmieniać.

Dodano: 31 mar 2012 - 23:39

Pozdrowienia dla wszystkich kolegów a w szczególności z łódzkiego

Pozdrawiam :-)

No cóż, Dogrzało to teraz musi się wychłodzić. U Ciebie pewnie zadymka bo inna część województwa. W moich rejonach czyli obrzeża województwa łodzkiego , okolice Kalisza na szczęście w miarę spokojnie ale chwilami pobieliło. Także jutro to raczej zimowe buty i czapki :-)

Edytowane przez fredi

• 6 miesięcy temu...

Chętnie bym to przeczytał.......

Owszem, na różnych forach takie mądrości widziałem w postach ale w testach, jeszcze nie miałem okazji...

Troszkę to koliduje z info i ocenami ekspertów i producentów, że letnia poniżej +7 traci swoje właściwości przez twardnienie gumy w niskich temperaturach.

Opona zimowa to nazwa marketingowa, w rzeczywistości jednak, powinniśmy zdawać sobie sprawę z faktu, że są to raczej opony "śniegowe". Wzór bieżnika i lameli zaprojektowany został w taki sposób, by zapewniać jak najlepszy kontakt z podłożem na "luźnej", śniegowej nawierzchni i skutecznie odprowadzać błoto pośniegowe.

Taka konstrukcja sprawia jednak, że w lepszych warunkach - gdy droga nie jest pokryta warstwą białego puchu - lepiej radzą sobie opony letnie. Dotyczy to również jazdy w deszczu i podatności na tzw. aquaplaning. Na mokrej nawierzchni auto wyposażone w opony letnie prowadzi się stabilniej niż samochód na zimówkach, wykazuje się też krótszą (!) drogą hamowania. Decydując się na wyminę powinniśmy się więc kierować nadchodzącą zmianą warunków pogodowych (obserwujmy prognozy), a nie konkretną datą z kalendarza

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/zimowki-zmieniac-czy-nie-zmieniac,1855261,5575