Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kombi - trzeszczące zawieszenie - co wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Koleżankom i Kolegom.

Moją Megane I Kombi dopadła standardowa przypadłość - trzeszczy tylne zawieszenie. Jak wiemy ten typ tak ma zwłaszcza przy 160tys km <piwko> więc nie narzekam tylko do roboty...

I tak, poniżej linki do 2 zdjęć z podwozia - są 4 drążki zgadza się?

zdjęcie_1

zdjecie_2

Właśnie robiliśmy bratu Saaba 93, w niecale 2 godziny, wymienione sprężynki i teleskopy i auto jak nowe... natomiast tutaj dla mnie wszystko jest zagadką...

Drążki wyglądają OK, podejrzewam, że jeżeli drążek nawala to nie trzeszczy (bo to kawał metalu) tylko... pęka i auto siada na jedną stronę. Więc do wymiany jakieś złączki gumowe/gumowo-metalowe.

Czy ktoś z Forumowiczów może mi pomóc, ponazywać te elementy, podpowiedzieć które trzeba wymienić?

Do prasy mam dostęp, do kanału też, chęci poznania tych pomysłów francuskich jak najbardziej. Gorzej, ze wczesniej musze na Allegro/w necie zamówic części, a nie znam ich nazw... no i auto na więcej niz 2 dni nie może stać na podnosnikach...

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez hungalabunga

Po pierwsze poczytaj na forum o problemach z tylną belką bo jest to już dokładnie opisane.

Po drugie, jak masz kombi to masz megane I phII, bo w phI kombi nie było. Silnik 1.6 16V to K4M. K7M to 1,6 8V.

Po trzecie, skrzypieć mogą amortyzatory, odkręć je i wtedy sprawdź hałasy obciążając i odciążając auto.

Jak nie amortyzatory hałasują, to tuleje belki. Wpisz na portalu aukcyjnym "tuleja belki megane" i znajdziesz.

Tak, masz belkę 4 drążkową.

Temat zamykam, trochę Cię naprowadziłem, ale w związku z tym, że sa już takie tematy to doczytasz szczegóły.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!