grzybus_87 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witam jak zablokować kolo zamachowe w silniku renault scenic 1,6 16V (K4M) gdzie dokładnie jest okienko albo otwór aby włożyć blokadę ustawiłem wał w GMP za pomocą trzpienia lecz jak dokręcę śrubę koła pasowego paska klinowego to mi się przestawi rozrząd w internecie znalazłem ze należy kolo zamachowe zablokować za pomocą dużego śrubokręta lecz nie piszą gdzie jest otwór a by ten śrubokręt włożyć z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Poszukaj czujnika położenia wału, powinien być poniżej termostatu, odkręć go i wyciągnij i już masz wolne okienko nad wieńcem zębatym kola zamachowego. (o czujniku i jego umiejscowieniu są tematy na forum z fotkami) Nie mam jednak pewności czy śrubokrętem, nawet dużym, utrzymasz koło w stałym miejscu. Lepiej albo poszukać, albo przygotować sobie odpowiednia blokadę z odpowiednio szerokiego i grubego płaskownika stalowego, z wyszlifowanymi zębami jak we wieńcu. Tu taka oryginalna blokada: http://www.ceneo.pl/1278153 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi