Mancza Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 witam właśnie kupiłem Megane 1.6 96 rok i mam krótkie pytanie - po przekręceniu kluczyka wskaźnik temp od razu wskakuje na maxa. Po odpaleniu samochodu wszystko wraca do normy (1-2 kreski), ale zauważyłem że wentylator się załącza przy około 3-4 kresce, a ogrzewanie samochodu przy dużym nawiewie jest średnie. I teraz pytanie czy teermostat czy czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 każdy mający megane z 96-97 się na tym zastanawia Jest to po prostu radosna twórczość Francuzów, którzy do wskaźnika temperatury płynu dodali wskaźnik poziomu oleju działający przez ok. 30 pierwszych sekund po uruchomieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Czyly uproszczajac ;) Przez pierwsza chwile po przekreceniu kluczyka na zaplon, wskaznik temp. pokazuje Ci poziom oleju w silniku. Takie udogodnienie zebys nie musial za czesto po bagnet siegac (ale nie wolno mu ufac w 100%). W nowszych megankach pokazuje ponziom na wyswietlaczu kilometrow ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mancza Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 tylko mnie zasatnawia to że przy megane 97 sedan 1.6 (rodziców) - takiego czegoś nie ma. A to że słabo nagrzewa to pewnie powoli termostat wysiada - i tak pewnie będę go wymieniał, bo nie wiem co tam "pływa" w chłodnicy. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Skoro wentyl się włącza przy 3,4 kresce to jest OK - wymień raczej płyn, tym bardziej, że nie wiesz co tam jest i kiedy był zmieniany i zrób czyszczenie/płukanie układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Y? Czyli prawidłowe działanie to jest załączanie wentylatora na 3,4 kresce? U mnie podczas normalnej jazdy oscyluje między 4, a 5 kreską i nic się nie włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Dokladnie, 4-5 kresek czyli srodek skali (wskazowka w poziomie) i zaden wiatrak sie nie wlacza ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 wentylator powinien włączyć się pomiędzy 3 a 4 kreską od dołu - tylko to jest prawidłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 A gdzie tak pisze, jeśli można spytać? Dziwne to jest, że u mnie, u Easyego, u mojego teścia (też sprawdzałem), u szwagra jest to samo - prawidłowa temperatura jest między 4, a 5 kreską - poziomo wskazówka i nie włącza się nic. W tylu samochodach nagle by było zepsute? Nie wydaje mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 CareK, przecież ph1 ma inne zegary niż ph2 więc wskaźnik może być inaczej zaprojektowany - nie pomyślałeś o tym (temat jest o ph1) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Mnie sie zawsze wydawalo ze prawidlowa temperatura to polowa skali. Tak mam zawsze w samochodzie, 5 kreska. Jak skoczy wyzej na 6-7 (jak np stoje dlugo w korku) to wentylator sie wlacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 No tak mniej więcej w połowie skali - nie wiem dokładnie ile to jest kresek bo nie mam licznika przed kompem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Nie zauważyłem że chodzi o ph1. W każdym bądź razie widać w ph2 - normalna temperatura to 4, 5 kresek (cyzli połowa) wskaźnika. Mi też się włącza po 6 kresce wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Easy, poszukaj sobie zegarów od ph1 i ph2 to zobaczysz, że w ph1 jest inny wskaźnik temperatury i całe to gdybanie jest bez sensu bo w ph1 optymalna temperatura to jest 3 kreska a w ph2 jest to połowa skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 11 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 Wiem wiem, od poczatku wiedzialem w czym tkwi sedno naszej mini klutni, tylko tak sie z Wami droczylem. Juz nawet porownywalem ze 30 min temu te zegary :-P edit: A to jako dowod (dzisiaj jak przyjechalem z pracy): :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi