mib Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Witam, od pewnego czasu mam problemy z instalacją gazową. Na jałowym biegu gdy dodawałem gazu silnik najpierw dusił się tak że o mało nie zgasł a dopiero później obroty wzrastały (nie działo się to jednak zawsze, czasami autko działało normalnie). Miałem również problemy z odpalaniem auta na gazie gdy był zimny silnik. Z braku czasu nie zajmowałem się jednak tymi niedogodnościami. Dziś wracając z pracy nagle auto zgasło... Odpaliłem, przerzuciłem na gaz ujechałem kilkanaście metrów i znowu zgasło. Tak zdarzyło się jeszcze kilka razy. Na benzynie auto jechało normalnie. Co to może być? Z czym problem i jak go rozwiązać? Pozdrawiam /0cool: przeniosłem Edytowane 8 Maja 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 nie odpala się zimnego silnika na gazie , tylko na benzynie i dać silnikowi choć troszkę się rozgrzać i wtedy przełączyć na gaz. Odpalaniem zimnego silnika na gazie mogło doprowadzić do rozwalenia parownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robaczek_p Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Napisz jaką masz instalacje gazową?sekfencyjna czy na wlot powietrza założoną? Jeśli ta zwykłą to możesz sprawdzić czy reduktor sie nagrzwa wraz z temperaturą płynu!zapchany filterek gazu!moze gdzieś dostaje sie lewe powietrze od filtra do kolektora ssącego!spuść parafine z reduktora!jak nic nieznajdziesz to może regulacja wystarczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) Instalacje mam sekwencyjną. Posprawdzam to co napisałeś i zobaczymy:) Byłem się teraz jeszcze megi przejechać, dziwne jest to że auto na postoju na gazie chodzi, nie gaśnie, dopiero przy jeździe zaczynają się problemy i gaśnie... Co to może znaczyć? Edytowane 7 Maja 2012 przez mib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robaczek_p Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 (edytowane) jeżeli masz sekwencje to sprawdzisz tylko filterek a z resztą to do dobrych gazowników wepną w kompa i wyjdzie co i jak moze mapa od gazu sie posypała z tego co sie oriątuje to przy takiej instalacji to samemu zabardo sie niepogrzebie bez programu do tego!ale to co możesz to przegladnij sam! Edytowane 7 Maja 2012 przez robaczek_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_07 Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Mapa gazu jest tylko poglądowa i do jazdy potrzebna nie jest. Instalacja nie wystrojona, a i zmień gazownika bo na postoju to się ustawia wolne obroty, a jazda to już inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Problem z gazem został rozwiązany w dość prosty sposób. Mechanik powiedział że najprawdopodobniej "dochodzi lewe powietrze", przekręcił wlot powietrza i jak na razie auto ani razu nie zgasło...:) Mam jeszcze jeden problem z moją megi. Chodzi o to że podczas jazdy, głównie na 2 i 3 biegu (chociaż jak dzis zauważyłem też już na pierwszym) w pewnym momencie przyśpieszania z okolicy silnika dochodzi dziwny dźwięk. Ciężko mi go opisać, to coś w rodzaju zgrzytu, raz krótszego a czasem dłuższego. Na postoju podczas zwiększania obrotów nie ma takich objawów. Na mechanice znam się średnio ale szukałem podobnych przypadków w internecie i nic nie znalazłem... Może ktoś z Was wie o co chodzi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi