kozak677 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Witam! Problem jest taki jak w temacie, łapa sprzęgłą lata jak żyd po sklepie :) obiawem tego jest, wchodzenie pedału sprzęgła jak po spręzynie. ogólnie stan wysprzęglania sie pogorszył, bo biegi zaczeły gożej wchodzić.... Co to dokladnie może być łożysko, lapka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Kupujesz kompletny sprzęgło z łapą i wymieniasz. Jeśli nawet by się okazało że to tylko łapa to nie opłaca się przy tym przebiegu wymieniać tylko jej. Poprawione małe przejęzyczenie :) Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Merkaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozak677 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 kompletny rozrząd z łapą, a dokladniej mozna jakiś link do tego ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T.Boy Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) kozak677 chodzi ci o drgającą łapę sprzęgla? U mnie powodem drgań na łapie sprzęgła byłą tulejka prowadząca łożysko wyciskowe. Wymiana możliwa jedynie poprzez rozbiórkę skrzyni. Jest wciskana w obudowę sprzęgła (skrzynia JB1) Nie rozrząd a sprzęgło Edytowane 20 Czerwca 2012 przez T.Boy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozak677 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Drganiami tego nazwać sie nie da :) to jest po prostu Latanie: "góra dół prawo lewo". Dodano: 20 cze 2012 - 23:57 Przy wcisnietym sprzęgle słychać piski i różne odkłosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T.Boy Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Tak było u mnie. Do tego rzegotanie po puszczeniu sprzęgła nazimnym silniku. I to by się zgadzało. Wszystko wyjdzie podczas wymiany sprzęgła, bo co najmniej łożysko jest uszkodzone. Po wyjęciu sprzęgła sprawdź czy na wałku sprzęglowym jest tulejka pod łożyskiem wyciskowym, wystająca z obudowy sprzęgła (kielicha) Edytowane 20 Czerwca 2012 przez T.Boy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozak677 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 jakie były koszta naprawy ? i jakie częsci musialeś zakupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T.Boy Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Musiałem najpierw dostać się do sprzęgła, a że sanek silnika nie dało się ruszyć (zapieczone śruby), silnik ze skrzynią wyszedł górą. Podczas oględzin wyszła tulejka. Skrzynia została rozebrana. Kupiłem tulejkę prowadzącą, Wcisnąłem ją na prasie i złozyłem skrzynię. Koszty. - wyjęcie silnika ze skrzynią i ponowny montaż 200PLN - tulejka prowadząca jakieś 90PLN orginał z allegro(trudny dostęp poza ASO - tam ok.250PLN) - komplet sprzęgła LUK ok. 350PLN - olej do skrzyni 150PLN. Nowy, syntetyczny (kolor przeźroczysty) - rozbióra skrzyni i wciśnięcie tulejki (uważaj na otwory smarujące - muszą się pokrywać) 0PLN. Przeprowadziłem to sam. Rozebrałem na części pierwsze, umyłem ropą, wymieniłem filtr oleju (magnes z głośnika) i złożyłem spowrotem. Jeśli tulejka jest cała zaoszczędzisz na rozbiórce skrzyni. Łapa to metalowy odlew i nie sądze aby był uszkodzony. Musiał by zostać połamany Edytowane 20 Czerwca 2012 przez T.Boy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozak677 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Chwilowo wstawiłem samochód do mechanika na diagnoze. zobaczymy co stwierdzi. kurde a dopiero co rorząd kompletny i uszczelka glowicy była robiona.... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T.Boy Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Czasem tak bywa. U mnie też się tak porobiło niedlugo po wymianie uszczelki głowicy. Sprawdź jaką masz skrzynie, bo tu masz tulejkę do JB3. Tulejka prowadząca łożysko wyciskowe. Są dwa rodzaje na 47mm i na 40mm. Po wyciśnięciu reztek starej na prasie zmierz otwór Edytowane 20 Czerwca 2012 przez T.Boy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozak677 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Wsumie z tego co sam zdjagnozowałem, to ta łapke mozna było by bez problemu wyjać ze skrzyni :) az tak lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T.Boy Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 No nie wiem czy ją tak wyciągniesz. Trzyma ją w środku zatrzask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozak677 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 wyciagałem ja :) może tego całego zatrzasku już nie ma. bo normalnie schodzi z tej tuleji po odczepieniu linki sprzęgła... ta łapka w sobie ma jakies łożysko czy jakośtak ? jest też tam jakby jakaś spręzyna przy niej, z tego co widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T.Boy Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Ja nie pamiętam aby była ta sprężyna (w dialogysie też jej nie widzę). Łożyska też nie widzę. Jest tylko zatrzask z gumową osłoną lub odbojem, który jest dlaniej punktem podparcia podczas pracy. Łapa wchodzi na łożysko wyciskowe sprzęgła. Edytowane 20 Czerwca 2012 przez T.Boy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozak677 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 u mnie jest taka jakby spreżyna. nie wiem co i jak dokladnie ale tak jest. myślisz ze pasowalo by wymieniać całe sprzęgło ? sprzęgło nigdy nie ciągneło, i nie slizga się. może wystarczy wymienić lape i łożysko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi