Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mieszanie oleju...

jackherer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... mam pytanie:

Czy można wymieszać Elf 5W-40 z 15W-40 lub chociaż półsyntetykiem 10W-40 ???

Od czasu założenia LPG przy 4k rpm pali mi nieco olej...w dodatku mam lekki wyciek na zimeringu między silnikiem a skrzynią...i chciałbym zagęścić olej, żeby go tak nie paliło na suchym LPG i coby ten wyciek spowolnił.... Wymiana uszczelniacza to w sumie nie jest potężny koszt jednak roboty ogrom a autko wiecznie w użyciu...

Nie da się mieszać tak olejów, jak pali ci olej to sprawdź uszczelniacze zaworowe lub co gorsze pierścienie tłokowe (ale chyba aż tyle nie pali oleju co ?). Co do simeringu to przy okazji mógłbyś sprzęgło sobie sprawdzić w jakim stanie jest

Trudno...to narazie do wymiany będę dolewał ten co zawsze.

W kwestii sprzęgła... czasami się zdarzy, że 2 lub R nie wskoczy za pierwszym razem albo coś lekko zgrzytnie jak by dobrze nie wysprzęgliło...tak ogólnie to biegi ładnie przechodzą nawet przy 50% wciśniętym pedale więc myślę, że jest dobrze.

Nie robiąc OffTopu wróćmy do oleju.

Na jaki lepiej przejść? Autko mam od dziadków i było bardzo mało i delikatnie kulane... od ~17tys do 47 przejeździli przez jakieś 5 czy więcej lat... teraz ja robię minimum 1000 miesięcznie i nie wiem czy z przebiegiem 64tys przechodzić już na minerał? Generalnie z każdej strony słyszę, że przebieg jest niewiarygodny i napewno kręcony...teraz zmieniłem zegary i mam 90k nakręcone co i tak jest Amazing ;D i się zastanawiam jaki olej dobrać aby był optymalny dla tego typu silnika.

Fajnie by było aby więcej osób wypisało jakie Oleje chlapią ich Renatki...

Fajnie by było aby więcej osób wypisało jakie Oleje chlapią ich Renatki

<szukaj> działa, a tam znajdziesz kilkadziesiąt wątków o olejach, poczytaj sobie, po co kolejny raz to samo przepisywać.

Uszczelniacz zrób i leje ten olej co masz, przy tym przebiegu nie ma powodu żeby go zmieniać.

Przy okazji, dobrze by było zmienić rozrząd skoro auto prawie stało, unikniesz problemów.

W kwestii sprzęgła

Powodem może być to, że olej dostał się na tarczę i nie wysprzęgla właściwie. Zrób ten uszczelniacz bo może być tylko gorzej.

Wlej porządny olej. 100% syntetyk, motula, millersa, koszt będzie trochę większy, ale zużycie oleju znacznie spada, ja między wymianami nie interesuję się bagnetem bo nie mam takiej potrzeby (oczywiście co jakiś czas kontroluję)