Gość TomekJac Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam. To chyba mój pierwszy post na tym forum i to od razu w poważnej sprawie. W moim Szczeniaku (silnik jak w temacie) padł pasek rozrządu. Nie został zerwany, tylko przeskoczył. Przyczyna - nie do końca stwierdzona, prawdopodobnie złe prowadzenie paska na rolce napinającej. Zawory są uszkodzone, głowica jeszcze nie sciągnięta, ale mechanik twierdzi, że blokuje obrót wału, więc pewnie któryś jest otwarty. Więc zaczynam powoli się rozglądać za nową głowicą, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie ją trzeba wymienić. I tu zaczyna się problem. Jak mówiłem jest to silnik DTi, wersja późniejsza, czyli słabsza, 80-konna. Oznaczenie kodowe to F9Q 744, 780 albo 782, dobrze myślę? Czym one tak w ogóle się róźnią? Na allegro widziałem głowice, ale głównie do DCi lub starszego DTi. Na kilku aukcjach goście twierdzili (potem może zamieszczę linka), że głowica do DCi pasuje też do mojego. Prawda to? Na pierwszy rzut oka jest taka sama. Po drugie DCi też ma oznaczenie kodowe F9Q podobnie jak mój DTi. Pytam, bo głowic do DTi 80 KM po prostu nie widzę. Z góry dzięku za pomoc, jakby coś było niejasne, w tym co piszę, to jeszcze sprostuję. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Słupek bez osprzętu niezależnie od mocy był taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekJac Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 W tej sprawie akurat jestem laikiem więc może spytam. :-)co należy do osprzętu? Rozumiem że wałek, zawory, wtryskiwacze itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 12 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Osprzęt, to wszystko to, co jest przymocowane na zewnątrz silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekJac Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Dobra, dzięki a mówiąc, że słupek jest ten sam niezależnie od mocy, masz na myśli DTi tylko, czy również DCi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 a czemu chcesz od razu wymieniać? Jest pęknięta? Oddaj do naprawy. Wymienią Ci zawory, uszczelniacze, splanują i będzie jak nowa. Ja tak robiłem jak miałem dTi 80KM i autko jeździ do dnia dzisiejszego (już u nowego właściciela). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekJac Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Wymiana to kwestia otwarta w tej chwili. wszystko zalezy od stanu przede wszystkim prowadnic. Pytam tylko, żeby wiedzieć jakby zaszła taka potrzeba. Co do naprawy, to mam już dobry warsztat od tego na oku. Pytanie do Ciebie poza tematem - byłeś z niego zadowolony? Mnie czasem drażni ta krótka skrzynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Przez 4 lata zrobiłem prawie 100tys. km, spalanie oscylowało na poziomie 5,5-5,8 l/100km. Ja u siebie zrobiłem chip i miałem 95KM i 200Nm, zupełnie inna jazda. Pamiętaj tylko o wymianie rozrządu co max. 70tys km i oleju co ok 20tys. (producent pozwala niby co 30 tys.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekJac Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Właśnie dużo ludzi robi w nich chipy. Ok, to dzięki :-)czekam teraz do wtorku na ściągnięcie głowicy i zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Silniki dTi mają ten sam słupek, w pierwszych dCi były już jakieś zmiany (np. inny rozrząd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekJac Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Czyli jakbym szukał głowicy to ta z DCi do mojego.pasować nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Tego niestety nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekJac Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Wiesz, powiem Ci że na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo. Wszystkie otwory itp. Jeszcze bym się upewnił co do średnicy cylindrów, ale nie spodziewam się, żeby się różniły tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Jednak głowice są te same w starszych wersjach dCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomekJac Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Sprawdziłeś? Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi