jt Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Mam pytanie dotyczące ogrzewania - w megance classic 1,4 V8 z 97 roku jest taki objaw. Po rozgrzaniu silnika wskaźnik temperatury jest między 3 a 4 kreską ,po włączeniu ogrzewania i włączeniu nawiewu na 1 zakres temperatura się obniża do 3 kreski. Kiedy temperatura na zewnątrz jest tak jak ostatnio +3 i jedzie się z większą prędkością (większe chłodzenie silnika) wskaźnik obniża się jeszcze bardziej, a wewnątrz jest mniejsze grzanie. Czy to jest termostat do wymiany? Jaki to jest koszt? Idzie zima i strach pomyśleć jak będzie -20 C. Czytałem wypowiedzi na forum ale takiej sytuacji nie znalazłem. Będę wdzięczny za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 termostat zdecydowanie do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jt Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Dzięki a jaki to koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 termostat np vernet ok. 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jt Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 dzięki można go samemu wymienić czy do mechanika lepiej się udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 jak masz miskę i trochę zdolności technicznych plus wiesz jak odpowietrzyć układ chłodzenia to można samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 samemu tylko musisz się zaopatrzyć w płyn chłodniczy ok 2l ci wyleci. a propos płynu ja co 2 lata po prostu spuszczam 1-2 litry i dolewam koncentratu w to miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jt Opublikowano 23 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Dzięki bardzo a jakiś schemacik jak do tego się zabrać znajdę na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 a jakiś schemacik jak do tego się zabrać znajdę na forumjak poszukasz to znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 nawet ostatnio bylo o odpowietrzaniu układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmax-r Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Miałem podobny przypadek - silnik nie dogrzany, falujące wskazania czujnika na desce, większe zużycie paliwa... A przyczyna: >>>uszkodzony termostat-zobacz!<<< Pękła sobie wewnętrzna uszczelka termostatu - to jakoś tak dziwnie słobo jest tam pomyślane (krawędzie fabrycznie są ostre więc to z czasem musi "strzelić"...) efekt: nieszczelność przy całkowitym zamknięciu termostatu. Wymiana: termostat - 27zł (część z INTERCARS) + płyn PETRYGO 30zł i robocizna 0zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mal4ik80 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Cześć! Tak poczytałem wiele na różne tematy i przestawię swój, tylko ze auto to Scenic 1.6 1997. Chodzi o wskazania temperatury cieczy chłodzącej: przy rozgrzaniu silnika dochodzi do 3-ej kreseczki (połowa), no może wyżej, później kilka minut znajduje się w tej pozycji i powoli opada do kreski 2-ej. No i tak w kółko. Moje tłumaczenie jest takie: ze termostat otwiera się i płyn idzie po większym kółku (przez chłodnice). Tez nie wiem kiedy powinien włączać się wentylator. Jestem po wymianie głowicy (kwiecień 2009). A ogrzewanie niestety nie działa, znaczy coś tam jest ciepłego ale bardzo słabo. Dziękuję za ewentualne rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brejq Opublikowano 22 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Tez nie wiem kiedy powinien włączać się wentylator gdy silnika dochodzi do 3-ej kreseczki (połowa), no może wyżej A ta temp Ci się tak waha jak stoisz czy tylko w ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mal4ik80 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Wahania są podczas jazdy. Przy postoju (wiadomo nie zbyt długim) kreseczka podnosi się do połowy, ciut wyżej może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmax-r Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Mam identyczne auto, i identyczne objawy co do wskazań temp. Czy lato czy zima to wskazówka sobie skacze ponad trzy i poniżej trzech... Wymieniłem już 2 razy termostat, miałem robioną głowicę, płynu nie ubywa. Obstawiam czujnik temp... ale ja bym się tym nie przejmował :) Co do ogrzewania to pisałem wcześniej jak odmulić nagrzewnicę... bo pewnie zapchana lub zapowietrzona. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi