Robak Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 no dokładnie więc czekan skwitowanie zdunman'a i przenoszę naszą dyskusję do innego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 zdunman, najciekawsze jest to ze kazdy z was pisze po części prawde ale wybierajac jej fragment - a fizyka to zjawisko dość złożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Kwitując, ja też wolę węższe opony zimowe, bo lepiej prowadzą się w koleinach. Ja już teraz sam nie wiem jak to jest z tym naciskiem, tarciem, przyczepnością. Zależności jest strasznie dużo, oby zima w tym roku była łagodna i obyśmy nie musieli sprawdzać tej przyczepności. Swoją drogą chciałbym dla własnej świadomości znaleźć kogoś, kto mi to ładnie policzy, wyliczy, udowodni i wytłumaczy. bronius, zgadza sie, zdobywam wykształcenie techniczne. Życzę Wam przyczepności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Robak napisał czyli jak na asfalcie częściowo oblodzonym przyłożysz siłę nacisku stałą równą 1/4 masie auta na dane koło i powierzchnia tego styku będzie się równała małej żółtej karteczce, to wyobraź sobie jakie tu będzie wielkie tarcie, a teraz sobie przelicz oponę o większej szerokości gdzie powierzchnia styku będzie równa powierzchni kartki z zeszytu B5, widzisz subtelną różnicę? No właśnie nie. Tarcie (siła tarcia) będzie identyczne. Tak jak napisał zdunman, a bronius nieświadomie to udowodnił.Siła tarcia ślizgowego między dwoma ciałami jest proporcjonalna do składowej normalnej siły utrzymującej ciała w zetknięciu, co wyraża wzór: T= μ * N gdzie: * N – siła dociskająca powierzchnie trące, prostopadła do powierzchni styku ciał * μ — współczynnik tarcia Siła dociskająca to ciężar pojazdu który nie zmieniamy. Wpółczynnik tarcia zależy tylko i wyłącznie od rodzaju materiałów trących się nie od powierzchni styku materiałów. Czyli zmiana powierzchni nie zmienia siły tarcia. c.n.d. Szerokość opon to kompromis pomiędzy bezpieczeństwem np w trakcie awaryjnego hamowania z piskiem i smrodem palonej gumy (cienka oponka zaraz by wybuchła) a komfortem, trwałością i niskimi oporami toczenia wpływającymi na zużycie paliwa. Zimą to właśnie opory toczenia w sypkim śniegu decydują o wyborze węższej opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi