Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Antynapad - ukryty przycisk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Na forum jestem pierwszy raz, przekopałem się już przez większą część podstron tego działu, skorzystałem z wyszukiwarki i niestety nie znalazłem rozwiązania lub kierunku dalszych poszukiwań. W związku z tym zwracam się prośbą o pomoc, bo może ktoś się już z tym spotkał lub jest w temacie rozeznany bardziej niż ja. Otóż: Jakiś czas temu oddałem do mechanika swojego Scenica, kilka napraw i przeróbek. Oczywiście przed oddaniem do naprawy rozłączyłem ukrytym przyciskiem system blokady zapłonu (odczekałem aż zagra swoje i już). Przy naprawie elektryki musiał on odłączyć akumulator, a po ponownym podłączeniu system blokady zwariował... Samochód potrzebny był na już, więc machnąłem ręką. Opiszę, więc w czym problem:

1. Gdy samochód na postoju, wyłączony silnik - centralka/system odgrywa melodyjkę non stop. Zagra raz, odczeka, zagra drugi i tak w kółko. Wygląda to tak, jakby się aktywował i dezaktywował przez cały czas. Jedynie rozłączenie odpowiedniego bezpiecznika pozwala "uciszyć" sygnalizację i na wszelki "zaoszczędzić" energię akumulatora.

2. Podczas uruchamiania. W zależności w jakim stadium się trafi, albo się uruchomi, albo trzeba trzymać ukryty przycisk podczas startu - przez chwilę silnik pracuje nierówno.

3. Podczas jazdy. Wszystko działa poprawnie - zdarza się, że system pika w zależności od tego czy jest zdezaktywowany czy nie.

Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Czy wiadomo jaki system/alarm montowany był w Renault Megane Scenic z '97? Na których schematach najlepiej bazować? Jak naprawić lub wyłączyć?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Temat do zamknięcia. Dla osób z podobnym problemem. Zlokalizowane "pudełko" nie posiadało żadnych oznaczeń, dwa złącza 4 i 6 pinów. Płytka drukowana miała oznaczenie G3 0998. Drugi i szósty pin na złączu 6 pinowym to między innymi przycisk zwierny (microswitch w pozycji normalnej otwarty). Po wymianie na nowy, problem ustał.

Dzięki za odpowiedzi,

Pozdrawiam,