bargar Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Znowu się zakotłowało jak zawsze przy dyskusji w odpowiednim składzie . Nikogo nie namawiam do wyłączania pompy lub nie, ale opiszę tylko swoje doświadczenia. Wnioski niech każdy wyciągnie sam. W innym pojeżdzie z gazem którego marki nie przytoczę już dwa razy spaliła mi się pompa paliwa. W zbiorniku było zawsze około 1/4. Nie piszcie tylko, że powinno być pełno. Nie widzę sensu w wożeniu 80kg balastu. Przy kolejnej wymianie (nadal jest spalona) napewno zrobię odcięcie Ostatnio w Megi miałem kilka awaryjnych przełączeń z gazu na pb. Nie mam odcięcia pompy a efekt szarpnięcia, ba nawet chwilowego zdecydowanego hamowania silnikiem przy włączonym biegu był bardzo widoczny. Być może to układ przełączania awaryjnego, po zaniku ciśnienia na listwie gazowej, w mojej instalacji działa z takim opóźnieniem. Tak czy inaczej dodatkowa, myślę że niewielka zwłoka w uruchomieniu pompki przy ewentualnym jej odcięciu byłaby niezauważalna. Co innego przy ręcznym przełączaniu z lpg na pb. Tu rzeczywiście musi szarpnąć lub nawet zgasnąć jeśli zrobimu to na wolnych obrotach. Tylko jak często tego typu przełączenie robimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 bargar, ciiiii juz sie zrobiło spokojnie Z ciekawości te pompy to w instalacjach której generacji poszły w zapomnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 W mojej instalce (sam zakładałem i regulowałem) wogóle nie odczuwam momentu przełaczenia PB/gaz/PB. Nigdy nie odczujesz, jak wiesz jak należy poustawiać instalkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 te pompy to w instalacjach której generacji poszły w zapomnienie? BRC podciśnieniowa z niby komputerkiem sterującym składem mieszanki, czyli II gen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel-ph1 Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 Z życia wzięte- mam instalację II gen od 6 lat- po pół roku od jej zamontowania pompa paliwa w samochodzie zaczęła pracować głośniej- natychmiast zareagowałem i założyłem odcięcie przy pracy na gazie. Wnioskuję że to uratowało życie pompie- działa do dzisiaj. W tym czasie zrobiłem 80 000 km i przeważnie miałem 1/4 zbiornika benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffy Opublikowano 12 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Właśnie jestem na etapie rozmyślań w tej kwestii :) W poprzednim aucie - Lanos z instalacją II gen. odcięcie pompy paliwa wykonałem osobiście i zdawało to egzamin przez 8lat mojego użytkowania. W Lanosie było prosto, przekaźnik podpięty pod elektrozawór rozłączający pompę PB. W MII z tego co czytam na obwodzie z pompą pracuje jeszcze jakaś elektronika, więc pozostaje odcinanie zasilania przekaźnikiem bezpośrednio pod tylną kanapą podłączając się pod cewkę wielozaworu. U mnie w STAG-u mija kilka sekund od pojawienia się napięcia na tej cewce do przełączenia na zasilanie LPG, więc rozważam wykorzystanie T A K I E G O przekaźnika. Swoją drogą widzieliście ten wpis w serwisówce od MII PŁYTKA PRZEKAŹNIKÓW W WERSJI LPG (299) - SILNIK K4M788 Płytka 299 - 1 Nr Ampery Przeznaczenie A 20A Przekaźnik pompy paliwowej (236) B 20A Przekaźnik wyłączania pompy benzyny w trybie LPG(1196) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talib1990 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Zakładanie jakiegokolwiek odcięcia pompy paliwa jest niezgodne z prawem a także niebezpieczne, bo w momencie braku gazu czy awarii instalacji silnik nie przełączy się na paliwo bazowe i zgaśnie... A tego skutki mogą być różne . Wysłane z Mojego Redmi Note 3 Pro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlos Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Dajcie sobie spokój z tym odłączaniem. Poprzednim autem zrobiłem prawie 300 tys. na lpg a obecnym prawie 100 i nigdy żadnych problemów z pompą nie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi