Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie zmieniaj opon na zimowe ??

K1LL3R

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zimówki zakładam dopiero w poniedziałek (wtedy mieli termin wolny, kolejki :-))

więc dziś wracałem o 1 w nocy 150 km po drodze czarnej, ale śnieg malutki padał i było -1*c.

Powiem tak, generalnie problemu nie było na letnich (prosta 100 :-) ), ale zakręty brrr, hamowac trzeba było z takim wyczuciem, że szkoda słów :P

Nie ma mowy o nawet średniej sile hamowania, tylko mały wcisk (ze 3 cm) i koniec.

Dlatego w łagodne zakręty max 60-70 km/h. W górach to już sobie w ogóle nie wyobrażam mieszkać i jeździć na letnich.

Przed każdym zakrętem z góry bym się czuł jak ci turyści co spadli we Francji.

Ja nie mowie, ze zimowki to cos zlego. Wydaje mi sie po prostu, ze nie jest tak, ze bez nich nie da sie zyc (a ktos podniosl taka teze). Dlatego odwolamem sie do zamierzchlych czasow sprzed 10lat. :evil:

Sam jezdze na zimowkach od listopada do marca odkad tylko mam swoj samochod. Coprawda w tym roku jeszcze nie zmienilem, ale to kwestia braku czasu, a nie przekonania. Swoja droga, cos sie niedobrego dzieiej z moim ABSem i dzisiaj potwierdzilo mi sie ze hamowanie bez absu na lodzie na szerokich twardych (GY Eagle F1) kapciach nie ma wiekszego sensu :-P

Hamowanie na lodzie nie ma sensu czy masz ABS czy nie :) Ostatnio sie przekonalem, wlaczyl sie ABS, a auto zaczelo przyspieszac :) (opony oczywicie juz zimowe) Musialem biegami hamować i lekko hamulec, ale tak by nie wlaczal sie ABS :)

Dodam ze sytuacja ta miala miejsce na drodze szybkiego ruchu na wiadukcie (jak przejezdzalem to widzialem 5 stluczek) o dlugosci ok. 200m (kolo elektrocieplowni Bedzin).

Popruszylo sniegiem, spadla temp. i moment zrobila sie tzw. szklanka.

Autka na letnich tanczyly az milo :)

(...) teraz w MII proponują mi w serwisie opony firmy SAVA. Ciekawe czy ktoś na nich jeździ, jak się sprawują.

SAVA Eskimo S3 - miałem takie w Kangoorku i byłem z nich na tyle zadowolony, że kupiłem też do Scenica. Pierwsze pochodziły ze Słowenii, te których używam teraz są "made in France". Cena porównywalna z krajowymi wyrobami, jakość ponoć lepsza - trudno mi to potwierdzić, nie miałem nigdy krajowych, wcześniej jeździłem na zimówkach Platin bodaj Winter RP a żonka w Żabie zimą posuwa na BFGoodrich Winter 2 T/A. Nie widziałem opon Sava rodzimego pochodzenia a podobno są i wtedy opinie o nich bywają nie najlepsze. Jak te drugie przywiózł kurier, pierwsze co zrobiłem, to sprawdziłem skąd pochodzą. Tak dla świętego spokoju, mimo że na złe opinie o krajowych trafiłem tylko w sieci i tak z reką na sercu, nie wiem czy to prawda. A i jeszcze jedno Savy do aut ciężarowych (więc pewnie będzie tak też z letnimi do osobówek) są bardzo wytrzymałe (wiadomość od kolegi, własciciela firmy transportowej), bardzo wolno się zużywają - co może być ich zarówno atutem jak i wadą.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!