Sroqraf Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Nie wiem co się dzieje, auto jeździ normalnie, wszystko jest OK, ale sporadycznie przy próbie odpalenia - zaskoczy, ale przy opadaniu strzałka obrotomierza nie zatrzymuje się na obrotach biegu jałowego, a silnik gaśnie. Nie reaguje wtedy na pedał gazu. Kręcenie 3-4minuty nic nie daje, za którymś razem odpala i znowu kilka dni zupełnie dobrze pali. O co może chodzić? :) Dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Sprawdź/wyczyść czujnik położenia wału i krokowy/potencjometr przepustnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroqraf Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) Auto niestety odholowałem do warsztatu. Co dziwne, kręciłem 10 minut i nie odpaliło. Po "przeholowaniu" go ok 500m - silnik zaskoczył jak nowy. To faktycznie sugeruje czujnik położenia wału :/ edit 11.08.2012 Auto wróciło bez wyraźnej diagnozy. CLIP wykazał błąd immobilizera. Błąd skasowano i auto oddano. Dodam, że od momentu podstawienia do serwisu, przez czas diagnozowania i przy oddaniu samochodu, nie było problemów z odpalaniem. Od piątkowego popołudnia do dziś nie było problemów. Po powrocie z trasy i zrobieniu zakupów znowu nie mogłem odjechać. Tym razem poszło szybciej. Kilka razy zakręciłem, wyciągnałem kluczyk, zamknąłem auto otworzyłem, pokręciłem... no i zaskoczyło. Zgasiłem i ponownie odpaliłem bez problemu. Nie rozumiem tego. Po zajechaniu do domu auto też odpalało. Chwilę postało, zszedłem na parking i znowu odpaliło i zgasło momentalnie - nie chciało odpalić przez kolejną minutę. Wbrew sugestiom dot. immo, dioda nie mruga szybciej po przekręceniu kluczyka. Zamówiłem już czujnik położenia wału, zobaczymy czy coś się zmieni. Dodano: 18 sie 2012 - 18:36 No i niestety działania podjęte do tej pory nic nie dały. Czujnik otrzymałem, ale niestety wtyczka nie pasuje, tak czy inaczej nie wiem czy winny jest czujnik czy nie. OStatnio zrobiłem diagnostykę DDT2000. Błędy jak na obrazku. Nie wiem co dalej. Chyba tylko ASO. Po wykasowaniu błędów, silnik odpala "na raz", do kolejnego nazbierania błędów. Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez Sroqraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi