Skocz do zawartości

Rosnący poziom płynu, bulgotwanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem Megane Scenic z 98r 90KM bez klimatyzacji- przebieg 245tyś. Do tej pory nie było z nim większych problemów ale bardzo zmartwiły mnie ostatnio dziwne zjawiska związane z układem chłodzenia. Jakieś 2 misiące temu zauważyłem, że poziom płynu chłodzącego spadł poniżej kreski minimum (około 2cm)- jak logika nakazuje dolałem płynu, żadnych wycieków nie znalazłem. Potem kontrolowałem czy poziom płynu się nie obniża- i nie zaobserwowałem żadnego wyraźnego spadku. Natomiast wczoraj gdy znajomy naciągał mi pasek od alternatora zwrócił uwagę na to, że mam za dużo płynu w zbiorniczku wyrównawczym [jakie tutaj było moje zdziwienie- przecież uzupełniałem go do poziomu środkowego pomiędzy min a max]. Po wyłączeniu silnika było widać bombelki ulatniające się do zbiorniczka z tego cienkiego najwyższego przewodu. I tak bulgotało i bulgotało okło 30minut- poziom płynu się podnosił a potem lekko spadał. Dzisiaj sprawdziłem ponownie- przed uruchomieniem silnika poziom płynu był lekko poniżej max- po przejechaniu 40km otworzyłem maskę silnika i płynu było pod sam korek, znowu ulatniały się pęcherzyki z górnego przewodu. Poza tym zastanawia mnie jednego- dlaczego nie włyszałem wentylatora już dawno, a nawet bardzo dawno. Czujnik temperatury był wymieniany około 2 lata temu, kiedy to po myciu silnika przestał funkcjonować. Temperatura na wskaźniku praktycznie w ciągu 4min od uruchomienia silnika dochodzi do tej poziomej kreseczki, podczas jazdy się tam zazwyczaj utrzymuje ale osatnio zauważyłem, że lubi się czasami podnosić powyżej niej, ale nie dochodzi do tej kreseczki wyżej- wentylatora nei słychać. Przeczytałem dużo postów z układu chłodzenia ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Liczę, że znajdzie się ktoś kto poświeci mi chwilę na pomoc bo chcę wszystko naprawić bo przed samochodem długie trasy... Pozdrawiam.

gdzies na forum sie przewijal temat ze jak babelki to znaczy ze jest przedmuch czyli mieszanka z cylindra dostaje sie do ukladu chlodzenia to oznaczalo chyba uszczelke glowicy albo pekniecie bloku silnika (z tym, że to drugie jest chyba mało prawdpodobne).

szybki wzrost temperatury bylby tlumaczony nie ogrzewaniem sie plynu od silnika ale ogrzewaniem go przez spaliny.