niebieski_20 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z autem Megane Classic I 2.0 8v ben+ gaz. Problem dotyczy pracy silnika, nierówno pracuje na jałowych obrotach-na 1 cylindrze inaczej pracuje tak powiedział kolega mechanik dodał także ze nie ma co szukać usterki mechanicznej ciśnienie było mierzone jest ok a zacząc od elektroniki tzn czujniki itp.Opisze w skrócie jak auto chodzi, po odpaleniu silnik trzyma obroty 500+- silnikiem lekko trzęsie najgorzej jest z rana dojeżdzajac np do skrzyżowania hamujac i wzucajac na luz potrafi zgasnac i tak przez chwile dopuki auto tak jakby się nie "rozgrzeje" na benzynie jak i na gazie chodzi tak samo, wczoraj facet oglądał silnik i stwierdził ze czujnik powietrza jest walnięty ten znajdujący sie w układzie dolotowym rura jest obklejona tasma szara tuz przed czujnikiem i stwierdzil ze wczesniejszemu wlascicielowi strzelil gaz i ją uszkodzil i podrodze ten czujnik twierdzil tez ze po odpieciu kostki od czujnika auto nie powinno miec reakcji na gaz a po odpieciu chodzi tak samo jak na podpietym, dodam jeszcze ciekawostke taka ze dosc czesto jak juz auto chwile pochodzi zacina sie coś i dojezdzajac do swiatel i wzuceniu na luz auto potrafi trzymac obroty 1,5-2k wystarczy dodac lekko gaz i wraca do normy. Niewiem juz gdzie szukac usterki, bardzo był bym wdzięczny jak by ktos sie wypowiedzial z góry dziekuje i przepraszam za bledy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Wg mnie to jeżeli mechanik twierdzi, że na 1 cylindrze ''coś'' to zacząłbym od najtańszych poszukiwań - świece - kable - cewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebieski_20 Opublikowano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2012 cewki byly obracane miejscami w raz z kablami swiece nowe kable ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mloda1988 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Mam to samo ze swoją megi. Więc razem prosimy o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) Mam f3r, więc: - czujnik temperatury dolotu mam odpięty, więc odpada - sprawdziłbym czujnik temp silnika - "zacinające" się obroty - przepustnica do czyszczenia Jakie świece, jakie kable? Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebieski_20 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 przepustnice czyściłem takze to nie przez to, moze ktos się dolączy do tematu i pogłówkuje. Dodano: 27 sie 2012 - 18:35 przepustnice czyściłem takze to nie przez to, moze ktos się dolączy do tematu i pogłówkuje. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Wykręć świece i zobacz jak wyglądają elektrody. Jak będą czarne, problem jest w mieszance benz.-pow. W takim wypadku zresetuj komputer silnika (odłącz na ok. 30 min. klemę masową od akumulatora). W między czasie przeczyść szczotką drucianą świece i wkręć z powrotem w silnik. Po tym zabiegu nie jeździj na gazie przez ok. 10-50 km, tylko na benzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi