olenderk Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Witam, Jestem właścicielem scenica 1,9 dti (F9Q 736) z 2000r. Przebieg 225 tys km. Ostatnio mechanik mierzył mi ciśnienie na tłokach i powiedział mi że mam ok. 19 a powinno być ok. 22. Co to oznacza i czy to samo co stopień sprężania (w jednej z instrukcji wyczytałem że dla mojego silnika stopień sprężania wynosi 18,3/1). Co zatem oznacza 19, czy też 22, które niby było jak był nowy? Proszę o pomoc i wyjaśnienie. Z góry dziękuję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 Ciśnienie w barach. Zawsze jest wyższe (przy nowym silniku) od stopnia sprężania. Ciśnienie mierzy się wkręcając w miejsce wtrysku ciśnieniomierz z zaworkiem zwrotnym i kręcąc parę razy rozrusznikiem dopóki nie przestanie wzrastać. Stopień sprężania to cecha konstrukcyjna silnika. Stosunek pojemności cylindra z komorą spalania do pojemności komory spalania. Zbyt niskie ciśnienie to kłopoty przy odpaleniu w niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi