Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Słaby odbiór radia

T.Boy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Postanowiłem podzielić się rozwiązaniem problemu z którym borykam się od dłuższego czasu. Jest to problem z odbiorem fal radiowych. Wystarczyło aby ktoś przeszedł obok auta lub zatrzymałem się obok ciężarówki, a już radio zaczynało szumieć i gubiło sygnał.

Najpierw wymieniłem antenę z podstawą i oczyściłem miejsce jej mocowania oraz mocowania kabla do anteny. Poprawa była niewielka.

Następnie zabrałem się za wymianę wtyczki do radia, bo po jej dotknięciu odbiór się polepszał. Zastosowałem taką

thumb_hosting_zdjec_1349179196__wtyczka-antenowa-din.jpg ale efekt był jeszcze gorszy. Więc dałem taką thumb_hosting_zdjec_1349179965__wtyk_katowy.jpg plus przejściówkę thumb_hosting_zdjec_1349180110__przejsciowka.jpg.

I tu była poprawa ale do "pełni szczęścia" brakowało dużo. Postanowiłem zmienić cały kabel i tu natknąłem się na coś takiego

thumb_hosting_zdjec_1349180784__dsc_0230_1.jpg thumb_hosting_zdjec_1349180841__dsc_0228_1.jpg

Złącze to tak wygląda ponieważ, do wnętrza przewodu dostawała się woda z przeciekającej anteny, aż żyła centralna "zgniła"

Na razie złącze zostało wyczyszczone, a przewód od złącza do anteny wymieniony (dobrze że "wtyczkę" do anteny można zdjąć ze starego kabla). Teraz radio gra o wiele lepiej.

Najprawdopodobniej złącze zostanie usunięte i zastąpione jednym odcinkiem przewodu od anteny do wtyczki przy radiu