gregos Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam od dwóch tygodni jestem posiadaczem renault megane 1.6 16v z 99r .Jest to mój pierwszy francuzki samochód, i nie wiem czy objawy które zauważyłem są w tych typach normalne, czy też ten typ tak ma. Otóż zauważyłem że; a) silnik jest ciężko uruchomić w wilgotne dni, b)przy zimnym silniku autko jest mułowate i mam wrażenie że pali na trzy gary, c) na ssaniu i później już podczas normalnej pracy silnik pracuje równo jednak daje się odczuć szarpnięcia :roll: czy te wszystkie objawy może powodować czujnik położenia wału Aha wsamochodzie jest zamontowana sekwencyjna instalacja gazowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 u mnie także 1,6 16V w Scenicu 99r, nie ma LPG, ale to nie w tym jest szkopuł. Neguje, "w tych typach" to nie jest normalne a u mnie nie występują żadne objawy przymulenia w zimne dni. Obstawiam u Ciebie cewke (ki). Oblookaj jakiej firmy masz. Jeżeli inne niż Denso należy zwrócić na nie szczególną uwagę. Czujnik położenia wału profilaktycznie wyjmij i wyczyść (dwie śrubki na obudowie skrzyni od góry) choć objawy nie wskazują na niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 gregos, zapraszam do cierpliwego zapoznania sie z watkami: "poranne szarpanie" <- bodaj w dziale LPG "1.4 16v szarpanie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregos Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Serdeczne dzięki za porady. A więc po przebrnięciu przez całe forum podwinąłem rękawy i wząłem się do roboty, okazało się że; świece są zużyte, czujnik położenia wału zabrudzony, i walnięty wtryskiwacz benzyny na drugim cylindrze :shock: . Zniknęły wszystkie objawy nierównomiernej pracy, no....poza tymi szarpnięciami co jakiś cykl silnika na wolnych obrotach, może ktoś jednak wie co to może być mnie brakuje już pomysłów co to jest, więc dochodze pomał do wniosku że ten typ tak ma :roll: chociarz nie bardzo w to wierze :evil: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi