Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przygasajace swiatla

weko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja mam bliźniaczy problem. Na postoju falują czasem obroty, tak jakby auto chciało zgasnąć. Zdarza się to jednak bardzo rzadko. W innym miejscu ktoś doradził mi, że może to być koło pasowe, ale jednak nie. Dzisiaj jechałem i nic. Pojechałem do mechanika, zmierzył wszystko i stwierdził, że generalnie jest ok. Tyle że napięcie wynosi na postoju 13,9 i żeby zaobserwował bo może to wina np wentylatora który włączając się pobiera za dużo energii lub innych odbiorników. Dzisiaj jechałem tak jak mówiłem, wentylator się włączył i nic, wszystko grało. Trochę mnie to jednak niepokoi. Pytałem się mechanika co zrobić, może akumulator wymienić czy coś, ale stwierdził żebym na razie obserwował co i jak, kiedy mi się to dzieje. Alternator jest ok, aku ok... i sam nie wiem co teraz, bo jednak jest to trochę dziwne, czy po prostu przejść z tym do porządku dziennego i się nie przejmować. Dodam tylko jeszcze, że ostatnio po deszczu zupełnie był brak reakcji aku i po przeczyszczeniu klem odpalił, ale potem znowu na światłach zaczął falować

U mnie rozwiązaniem okazała się zmiana aku. Wszystkie objawy jak ręką odjął. Trochę zwlekałem z zakupem aku, bo na forum różne diagnozy były (zwłaszcza żeby najpierw sprawdzić regulator napięcia itd.). Szczerze mówiąc pytałem mechanika i stwierdził, że najlepiej aku pożyczyć i się przekonam. Niestety wcale to takie proste nie jest , bo wiadomo przepisy eko i mało kto ma w domu i trzyma stary aku. Tak czy owak jak ktoś ma 3 i więcej letni aku to myślę że spokojnie można przy tych objawach kupić nowy. Szczególnie jeśli tak jak u mnie kilka razy juz odmawiał posłuszeństwa i byl ładowany.