Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

problem z odpaleniem nna zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli rozrusznik kręci żwawo to znaczy,że prądu starcza i na wtryski..no chyba,że jest jakiś przekaźnik uzależniający ich zasilanie od napięcia w chwili rozruchu..sprawdź miernikiem do ilu V spada napięcie,może jest dobre a ten przekaźnik szwankuje..albo wepnij żarówkę kontrolną w zasilanie wtrysku i będzie wiadomo czy dostają zasilanie przy rozruchu..dci to nowość i nie znam się za bardzo.

Edytowane przez tom2125

powiem tak mam od dwóch dni nowy aku i wszystko dziala bez problemu dzisiaj było -14 i odpalił. A co do przekażników to pewnie chodzi o te w komorze silnika 4 małe czarne. A gdzie sprawdzać napięcie?

Edytowane przez maciek250

Na klemach akumulatora i porównawczo między + akumulatora i masą-korpusem silnika.

Dodano: 22 lut 2013 - 18:18

nowy aku i wszystko dziala bez problemu dzisiaj było -14 i odpalił

Za pierwszym razem? Ile sekund kręcenia?

Gdyby wina była w akumulatorze i rozrusznik zabierałby cały prąd to komp by Ci się resetował(przebieg dzienny,spalanie itp)no i radio chyba też.

Edytowane przez tom2125

Litości... :lol: zmień mechanika albo sam się za to weż bo stracisz tylko pieniądze i nerwy..

Właśnie się biore tylko potrzebuje konkretnych rad

Dodano: 22 lut 2013 - 18:34

Za pierwszym razem? Ile sekund kręcenia?

Dwa razy podgrzałem świece i odrazu zapalił wcześniej na starym aku to było niemożliwe

Edytowane przez maciek250

Dwa razy podgrzałem świece i odrazu zapalił

Od razu jest jednoznaczne z rozruchem natychmiastowym w ciągu sekundy po pół obrotu wału..jeżeli to,,od razu'' trwało dobre kilka sekund to stawiałbym na zapowietrzanie się układu paliwowego na szybkozłączkach na przewodach.

Tak się to objawia i jeżeli nie widać pęcherzyków to jest ok..ale z tą wymianą aku coś mi nie pasuje..czytałem opinie w których silniki tdci odpalały po kilkukrotnym kręceniu kiedy aku już padał i ledwo obracał wałem więc teoria deficytu prądu na wtryskach odpada...podczas wymiany aku przy braku zasilania zresetował się komp i wykasował jakiś błąd który nie był na tyle trwały by zapisać się na dobre...myślę,że za tydzień,dwa problem z uruchamianiem wróci.