Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błąd wtrysku na 4 cylindrze, ciężko odpala zimny 1,5dCi

arkzag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od tygodnia mam problemik z Renią. Silniczek 1,5dci 82km. Zapaliła się kontrolka "SERWIS" i napis "einspritzung pruefen" (sprawdź wtrysk), jak odpalam zimny to kilka razy muszę wciskać "START" zanim zaskoczy, gdy odpali kopci na biało i nierówno chodzi. Pojechałem podłączyć do kompa - błąd 4 wtryskiacza - udało się skasować ten błąd. Problem zniknął (na 1 dzień). Po przejechaniu ok 150 kilomertów znów to samo i znów na kompa, błąd wykasowany - jest ok ale następnego nia już problem powrócił. Co to może być? Dodam jeszcze, żę swiece żarowe nówki Bosch, gdy błąd wykasowany pali "od kopa". Czy to już nadszedł koniec pompy lub wtrysków? Poprzedniej zimy gruszka co nest przy zbiorniku przelewowym dosłownie wystrzeliła, założyłem tam rurkę i było OK. Kupiłem miesiąc temu nową pompeczkę i nie chce z nią silnik chodzić. Wiem, że w niej jest zawór zwrotny i podłączona była dobrze. Robi się ona bardzo twarda i auto gaśnie. wywaliłem ją i założyłem rurkę. Jest jescze jeden problem, który trwa już pół roku. Jak jeszcze wtrysk nie "szalał" po wciśnięciu sprzęgła auto łapało trochę wyższe obroty ok. 1200 i zapalała sie na chwilkę kontrolka "serwis", odłączyłem ten mały czujniczek co na sprzęgla - było ok, ale po wciśnięciu pedału hamulca też to się dzieje.

Czy ktoś przerabiał już coś takiego?

proszę o pomoc.