Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane 1.9D 96r. Nie kręci, nie świecą kontrolki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż mam dość nietypowy problem z Renatką Megane 1.9D, 1996r., dokładniej hatchback . Jest to bardzo urokliwy samochód :D

Gdy akumulator jest naładowany do "pełna", to zazwyczaj nie ma żadnego problemu z odpalaniem. Lecz, gdy akumulator został naładowany, zrobiłem jakąś trasę i auto zostało zostawione na jakiś czas, to powstaje problem :

- Po przekręceniu kluczyka są 4 możliwości - gasną wszystkie kontrolki na desce, rozrusznik nie kręci - gasną wszystkie kontrolki na desce, rozrusznik kręci jak szalony, lecz auto nie odpala - wszystkie kontrolki się świecą, rozrusznik nie kręci - wszystkie kontrolki święcą i rozrusznik kręci,a auto odpala.

Chciałbym zauważyć, że bawię z się tym autem już ponad miesiąc (a posiadam to auto już kilka lat). Pierwszym podejrzanym była stacyjka (wymieniałem ją rok temu, ale po podłączeniu starej, problem nie znika.) . Kolejnym cewka przy rozruszniku (rozrusznik wymieniałem 2 lata temu, przełożyłem cewkę i problemu niby nie było przez cały tydzień, a teraz znowu (może dlatego, że akumulator był dobrze naładowany) . Wiem, że nikt raczej mi nie napiszę - TAK, TO JEST DOKŁADNIE TO. WYMIEŃ TO I PO SPRAWIE. Chciałbym, żeby mi ktoś doradził, co mam sprawdzić, jakikolwiek pomysł, bo nie mam już sił do tego auta.

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi. ;)

Myślę, że wybrałem dobry dział (jeśli nie, proszę o wyrozumiałość. )

Witaj szymmon11, sprawdź styki- połączenia masowe i prądowe przy rozruszniku (mocowanie lub ich czystośc i przewodność) przejedź po kablach od rozrusznika do aku., w naszych renatkach lubą te połaczenia śniedzieć, a wtedy wariacji dostaja i świrują z prądem.... pozdrawiam Mycior