szymmon11 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Witam! Otóż mam dość nietypowy problem z Renatką Megane 1.9D, 1996r., dokładniej hatchback . Jest to bardzo urokliwy samochód :D Gdy akumulator jest naładowany do "pełna", to zazwyczaj nie ma żadnego problemu z odpalaniem. Lecz, gdy akumulator został naładowany, zrobiłem jakąś trasę i auto zostało zostawione na jakiś czas, to powstaje problem : - Po przekręceniu kluczyka są 4 możliwości - gasną wszystkie kontrolki na desce, rozrusznik nie kręci - gasną wszystkie kontrolki na desce, rozrusznik kręci jak szalony, lecz auto nie odpala - wszystkie kontrolki się świecą, rozrusznik nie kręci - wszystkie kontrolki święcą i rozrusznik kręci,a auto odpala. Chciałbym zauważyć, że bawię z się tym autem już ponad miesiąc (a posiadam to auto już kilka lat). Pierwszym podejrzanym była stacyjka (wymieniałem ją rok temu, ale po podłączeniu starej, problem nie znika.) . Kolejnym cewka przy rozruszniku (rozrusznik wymieniałem 2 lata temu, przełożyłem cewkę i problemu niby nie było przez cały tydzień, a teraz znowu (może dlatego, że akumulator był dobrze naładowany) . Wiem, że nikt raczej mi nie napiszę - TAK, TO JEST DOKŁADNIE TO. WYMIEŃ TO I PO SPRAWIE. Chciałbym, żeby mi ktoś doradził, co mam sprawdzić, jakikolwiek pomysł, bo nie mam już sił do tego auta. Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi. ;) Myślę, że wybrałem dobry dział (jeśli nie, proszę o wyrozumiałość. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Ja bym zaczął od przeczyszczenia listwy bezpieczników, znajdujących się przy akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Sprawdź masę silnika :D ostatnio kolega miał podobny problem w clio (1,2 8V) Urwała się masa silnika i problemów co niemiara było ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mycior dti Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Witaj szymmon11, sprawdź styki- połączenia masowe i prądowe przy rozruszniku (mocowanie lub ich czystośc i przewodność) przejedź po kablach od rozrusznika do aku., w naszych renatkach lubą te połaczenia śniedzieć, a wtedy wariacji dostaja i świrują z prądem.... pozdrawiam Mycior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi