Danielossss Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 RENAULT-ELFPSA (CITROEN,PEUGEOT)-TOTAL itd,itp a czy Elf to nie Total? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Tak. To ten sam koncern. ziolo napisał/a: ELF jako jedyny ma homologację Renault. Jaką homologacje ? A no taką że tylko na oleju ELF pisze że ma homologację marki Renault. O tym że to to samo co Total czy Mobil wiem. Ale i tak stosuję i będę stosował ELF-a :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scob Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Problem taki: czas najwyższy zmienić olej, na metce pod maską wisio jak byk, że ostatnio nalano syntetyk 0w-30.. nie jest toto "za rzadkie"? - chodzi mi o pracę w wysokich temperaturach (smarowanie turbiny), jak i -byćmoże- zmniejszenie kompresji w -bądź co bądź - juz chyba nieco zużytym silniku.. - wszak producent zaleca 10w40.. Wlasciwie - jaki jest wasz pogląd na temat przebieg/zużycie i typ stosowanego oleju? Dotąd eksploatowałem raczej autka grupy VAG, a o tych się mówi, że dizel przy 200 tys jest juz jakotako dotarty, benzyniak przyzwoicie, i od biedy można powoli przechodzić na półsyntetyk.. i: co WY lejecie co F9Q? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisand Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 wszak producent zaleca 10w40.. Producent wyraźnie nie zaleca oleju 0w30 do silników diesla . Ja leje 5w40 Castrola i wsio jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki500 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 NO TAK KAŻDY ASO RENO POWINIEN WLAĆ ELFA KTÓRY REKOMENDYJE RANAULT+ A TY MOŻEŚZ SOBIE WLAĆ JAKI SIĘ TOBIE PODOBA OBYŚ WIEDZIEŁ CZY TO MA BYĆ SYNTHETIC, SEMISYNTHETIC LUB MINERAŁ- OLEJE GODNE POLECENIA : CASTROL, VALVOLINE, ELF POZDRAWIAM Radzę jednak zaglądnąć do regulaminu forum i sie z nim zapoznać dokładnie, bo kolejny raz to już będzie pasek koloru czerwonego. - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziolo Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Ja leje 5w40 Castrola i wsio jest OK. Też polecam 5W40. Jakiej marki to już Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
booryss Opublikowano 21 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2007 Witam olej zalecany do samochodów francuskich to elf w tym przypadku jest to tylko 95 tys km przebiego wiec sa dwie opcje pena synteza czyli 5 w 40 elf exselium jesli nie bierze oleju i druga opcja jesli sa zauwazalne ubytki oleju to elf competyszyn 10 w 40 a oleju wchodzi okolo 4 maksymalnie 4,5 litra pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qvasiu Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Witam Chciałem się przywitać bo nowy jestem no i ponowić troszkę pytanko, przedstawiając moją sytuację... Kupiłem Megane 1.9dTi z 2000r i mam kilka pytanek odnośnie smarów i silnika: 1) czy możliwe jest aby w tym aucie "siedział" silnik 59kW czy raczej 72kW - gdzie to sprawdzić, bo VIN mam VF1BA0NM521870216 i z tego co się zorientowałem BA0N to chyba F9Q i 72kW (mam intercooler) - pierwsza rej. marzec 2000 2) chciałem wymienić olej bo już czarny, jednak nie mam żadnej "metki", co i kiedy było nalane - została mi jedynie buteleczka po ESSO 15W40 - czy moge lać ELFa 10W40 czy nawet 5W40? - szukam na forum i jakoś podobnego przypadku nie widzę 3) jaki olej do skrzyni biegów i wspomagania? - wymienię to sam czy do ASO muszę jechać? to chyba tyle pytanek na dzień dzisiejszy. Więcej pewnie się pojawi niebawem, bo tak to jest jak się ściąga autko z zagranicy i nie zna do końca jego historii, ale Megane mi się zawsze podobało i jest moim pierwszym autkiem - tylko obeznania mało. Z góry dzięki za wszelkie rady. PS> tylko proszę, nie piszcie "użyj szukaja,.... poszukaj na forum... itp..". na Forum szukałem i nie na wszystko znalazłem odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbarann Opublikowano 16 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2008 janko3-69, ja wlewam zawsze MOBILE 1 10W40 semisyntetic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILU32 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Koledzy moja megi 1,9dti ma 165000km i prawdopodobnie ma zalany mineralny MOBIL 15w40 można wlać 10w40 czy lepiej pozostać przy 15w40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniacz Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 160kkm przebiegu i już mineral ? Znajomy ma ponad 280 nalatane i nadal pół syntetyk i grama oleju nie bierze... Osobiście do silnika latanego na mineralu, pół syntetyka już bym nie nalał. Ale niech ktoś jeszcze się wypowie może będzie mieć odmienne zdanie :) Pzdr :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Ja mam 197tys. i latam na pełnym syntetyku. Leję elfa 5W40 i wszystko w porządku. Wymiana co 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Chodzi o to, że po mineralnym raczej nie powinno się stosować pół lub syntetyku. Szczególnie syntetyczne maja właściwości wypłukujące, więc może się nagle okazać, iż zacznie konsumować oliwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 pawelp2008, no chyba że nie wiadomo jaki olej był zalany. Wtedy bezpieczniej półsyntetyk zalać- to już ustaliliśmy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelp2008 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 to już ustaliliśmy to prawda, już ustalone. Ale tu mamy jasność :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi