Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

warjujące wskażniki i kontrolki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po długim niebycie.

Ostatnio padł mi klawisz komputerka ( ten w manetce ). Rozebrałem obudowę kierownicy i zobaczyłem przetarty przewód ( kolor izolacji lekki ceglany - jak skóra ).

Złączyłem przewód, zamontowałem osłonę, wkładam kluczyk, przekręcam a tu :D wszystkie wskazówki krokowo unoszą się razem do góry, aż do końca skali i wracają do zera. Wszystkie kontrolki na desce również się włączyły, a auto nie zapala ;)

Kabelek rozłączyłem i auto zapaliło bez problemów. Gdy na włączonym silniku stykałem końce przewodu komputer zmieniał wyświetlana funkcję?.

Teraz jeżdżę bez złączonego przewodu - wyświetlany jest tylko ogólny przebieg auta.

Okazało się także, że chyba wyładowuje mi się całkowicie akumulator - może to wina mrozu ;)

Komputer wchodzi w tryb diagnostyczny (czyli to, co opisałeś) jak się przekręci zapłon z przyciśniętym przyciskiem komputera. Wniosek z tego taki, że zwarłeś przycisk na stałe, a powinien (jak to przycisk) zwierać na krótko i odskakiwać. Musisz to zrobić jeszcze raz porządnie - może był nie tylko przetarty przewód ale i zepsuty sam przycisk.

• +1 1

Miałem bardzo podobną sytuację jak u Ciebie tylko że w Sl phl. Też myślałem że zwarcie jest gdzieś w elektryce kombinowałem jak tylko się dało, bo z tego co znajomy elektryk powiedział mogło to być nawet zwarcie na kabelku kierunku. A jak sie okazało, masa od akumulatora poluzowała się i dodatkowo te czerwone pokrętło od (+) było za lekko dokręcone. Po dokręcaj i przeczyść powinien problem ustąpić, jak w moim przypadku. :)