Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z podświetleniem sterowania nawiewem i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jestem nowy na forum najpierw wypadało by się przywitać, jednocześnie proszę o wyrozumiałość.

Od niedawna jestem posiadaczem Megane I. Zabrałem się w nim za porobienie drobiazgów, zacząłem od wymiany przepalonych żarówek przełączników elektrycznych szyb. Przepalone były obie, po stronie kierowcy. Wymieniłem-działa. Dalej chciałem wymienić żarówki w podświetleniu sterowania nawiewem. Nowe, raz łączyły a raz nie trochę się z nimi bawiłem. W końcu z miejsca, gdzie montowana jest żarówka poszedł delikatny dymek. Aktualnie podświetlenie sterowania nawiewem działa bez problemu, ale tylko wtedy, gdy podświetlenie licznika jest prawie maksymalnie ściemnione. Dodatkowo przestały działać wszystkie podświetlenia eletrycznych szyb, centralnego zamka, awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, jak rozwiązać ten problem.

pozdrawiam

Sprawdź, czy na płytce do sterowania nawiewem nie ma upalonych ścieżek. Lupa w dłoń i jazda. :angry: A co do podświetlenia reszty przejrzyj bezpieczniki.

Edytowane przez MMike

Najpierw zajrzałem do bezpieczników i rzeczywiście jeden był przepalony. Ten od światła pozycyjnego z którejś tam strony, który odpowiada też za podświetlenie przycisków wewnątrz. Po wymiani prawie wszystkie usterki ustały. Musiałem jeszcze tylko odwrócić diody w podświetleniu nawiewu a ściemniacz zaczął działać odwrotnie. Tj trzeba było przekręcać nie w tę stronę co zwykle tylko w drugą.

Nie wiem dlaczego spalony bezpiecznik powodował zamianę biegunów ale najważniejsze, że problem został rozwiązany. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

• 6 miesięcy temu...