Kurczak89 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Witam,niedawno wymieniłem w moim Megane kombi 1.6 16v prawą półoś-kupiłem używke od tego samego silnika tylko,że od modelu Coupe-niby były identyczne.Czy ktoś z was wie czy mogą się one różnić długościa???(przymierzałem je do siebie itp. ale 0.5cm mogło mi "uciec")Po wymianie zaczęło coś stukać w zawieszeniu takie stuki plus dzwięk obcierania sie elemntów np.gumowych-nie wiem czy to ma wiązek z wymianą czy po prostu usterka zawieszenia zbiegła się z tą operacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganelapua Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam.Na prawej półosi masz ciężarek "taki gumowy" ,zobacz czy nie przesunął się i nie obciera o nadkole. Półosie występowały w dwóch rodzajach, bez podpory początek 2001 a od drugiej połowy 2001 z podporą.Jeżeli ktoś Ci to zrobił to może nie przykręcił podpory jeżeli takową posiadasz. Jeszcze jedna możliwość to wyrobiony wielowypust w kołnierzu wewnętrznego przegubu lub na wałku na który półoś nasuwasz. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez meganelapua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurczak89 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Półoś bez podpory,ciężarek na swoim miejscu,luzu na wielowypuście brak, więc szukam dalej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj-doc Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam Pytanie trochę z innej beczki do kol. kurczak89. Czy trzeba wymieniać całą półoś, czy można wymienić sam przegub? Pozdrawiam p.s udzielam sobie :) dopiero teraz doczytałem, ze ty masz meganke I. Sory za zamieszanie. Edytowane 24 Kwietnia 2013 przez dj-doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurczak89 Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Problem rozwiązany-usterka zbiegła się z wymianą półosi-diagnoza na SKP maglownica,u mechanika maglownica,diagnoza własna...drążek kierowniczy, który okazał się strzałem w 10-po zerwaniu oslony drążka okazało się,że jest on zatarty na przegubie kulowym-w osłonie pływał smar (osłona uszkodzona przy opasce) a przegub był suchy jakby wyczyściło się go rozpuszczalnikiem,to on skrzypiał i powodował szarpanie w kierownicy itp. PS.drążek był jeszcze fabryczny TRW ze znaczkiem Renault,dodatkowo zabezpieczony klejem wiec ciężko się go wykrecało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi