Piercepolo Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Witam. Cały czas mam notoryczne problemy z nawiewem. Pierwszy raz padł zupełnie. Wymieniłem tranzystor i wszystko ok. Drugi raz chodził nagle tylko na najwyższych obrotach - wymieniłem tranzystor i filtr i wszystko ok. Trzeci raz padł i znowu chodził z pełną mocą - znowu zmieniłem tranzystor niby wszystko ok ale po chwili nagle przestało dmuchać, obojętnie na jakim biegu. Zmienianie biegów dmuchawy nic nie dało. I za chwile znowu się włączył. I tak co chwile. Nie jest to wina wtyczek bo sprawdzałem je. Prawdopodobnie przyczyną przepalania się tranzystora jest wentylator, który wymienię, ale co może być przyczyną tego przerywania nawiewu? Wie coś ktoś na ten temat albo miał podobny przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Sprawdź miernikiem czy masz zasilanie na silnik wentylatora, ale skoro pali tranzystor to pewnie silnik jest przegrzany i pobiera więcej pradu niż powinien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piercepolo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 jeden z elektroników sie wypowiadał, że wentylator/silnik wentylatora może generowac opory i dlatego przepala. Ale to chyba nie tłumaczy przerywania, jest świezo wczoraj zmieniony tranzystor, a przed wymianą chodziło na mxa ale bez przerywania. Czyli szukać przyczyny w wentylatorze czy tam jego silniczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zacząć od silnka wentylatora , zmierzyć jaki prąd pobiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piercepolo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 jak się do niego dobrać?? pod licznikiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Pomiar prądu zrobić można na module sterującym i od tego zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piercepolo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 a na których pinach?? pierwszy i ostatni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Na downloadzie są schematy napewno będzie pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piercepolo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 padło znowu po jednym dniu działania. znowu tranzystor. chyba nie mam wątpliwości co do zmiany wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi