poplukasz Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witam mam scenica 1,9 DCi 120KM z 2003r mój problem jest następujący: po włączeniu kierunkowskazu lub świateł awaryjnych elektronika w aucie wariuje tzn. gasną światła,radio klima nawiew otwieranie szyb.Po wyłączeniu kierunku światła świecą ale radio szyby i klima z dmuchawa już nie działają tak jakby nie miały zasilania i tak do czasu wyłączenia silnika.Gdy silnik zgaśnie wszystko działa do czasu włączenia kierunków. Nie jest tak za każdym razem czasem jeden dzień przejeżdżę i nic się nie dzieje a następnego dnia już lipa. Proszę o pomoc może ktoś wie co może być pod komputer nie podłączałem bo klipa u mnie w mieście ma tylko serwis a do nich nie mam zaufania bo będą wymyślać. Z góry dziękuję za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Ja na początek sprawdziłbym wszystkie kable czy nie ma jakiegoś zwarcia. Może sama manetka jest walnięta i przy włączaniu czasem robi zwarcie i wszystko dlatego wariuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiar Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Tak jak kolega wcześniej proponuje, zacząłbym od sprawdzenia miejsc połączeń. Na początek przy samej manetce kierunkowskazów no i na module UCH w kabinie (ten obok skrzynki bezpieczników w kabinie). W przypadku kiepskich styków potrafią występować różne dziwne zjawiska, jak na przykład te co opisujesz. Tak jeszcze myślę, że powodem może być też kiepskie połączenie masowe w lampach. Też można by sprawdzić. Ostatnio na forum nawet pojawił się manual opisujący rozwiązanie tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poplukasz Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Witam po sprawdzeniu kostek połączeń gniazd bezpieczników wszystko było OK, więc pojechałem do elektryka który stwierdził, że jest zwarcie w liczniku (dodam że licznik ten był naprawiany miesiąc temu bo zanikał. Moje pytanie czy jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matys0 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 A masz gwarancje na licznik? Możliwe jest wszystko. Może firma która to naprawiała zrobiła coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poplukasz Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Mam gwarancje dzisiaj napisali bym odesłał licznik i sprawdzą Dodano: 14 maj 2013 - 16:06 Dobra licznika nie odsyłam bo okazało się że to nie licznik bo po odpięciu licznika problem nadal występuje Dodano: 21 maj 2013 - 11:05 Witam nie wiem jak to możliwe ale problem sam się naprawił.Wszystko działa i nic nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanfran Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Może było gdzieś zawilgocenie i zwarcie, ale bardziej na obwodzie żarówek. Manetkę bym zdecydowanie odrzucił, bo piszesz też o awaryjnych. Poza tym przez manetkę nie przepływa prąd na kierunkowskazy, ale tylko sterujący elektroniką. Czy działo się to przy wrzuceniu dowolnego kierunkowskazu, czy tylko jednego określonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poplukasz Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Obojętnie który kierunek się włączało to problem występował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kejsza Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Mam dokładnie taki sam problem. Przy włączaniu kierunkowsakazu czasami wszystko na chwilę przygasa i kasują mi się błędy w komputerze. Ostatnio miałem też problem przy zamykaniu auta. Czy ktoś jest w stanie zdiagnozowac przyczynę usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dize_l Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam wszystkich. Dziś dopadł mnie taki sam problem. Dodatkowo komunikat usterka elektroniki. Auto to Scenic II 2006r. Może koledzy napiszą jak poradzili sobie z kłopotem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi