Dadzio20 Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Witam. Szukałem na różnych portalach informacji na temat mojego problemu ale sam nie wiem co zrobić. Problem jest następujący: Kiedy silnik jest zimny odpala i pracuje bardzo dobrze lecz gdy osiągnie temperature optymalną podczas jazdy to silnik zaczyna szarpać i w nie oczekiwanych momentach gaśnie. Nagle. A potem nie moge odpalić. Muszę wtedy poczekac ładnych pare godzin by go odpalić.. jest to bardzo uciązliwe. Wyczytałem ze to moze byc wina czujnika położenia wału ale ja juz go wymieniałem 2 razy. Czy to mozeliwe ze juz 3 raz musze to zrobić ? Wczesniej podejrzewałem ze to moze byc wina jakichs przebic na stykach kumputera bo szczerze mowiac wtyczka i same piny nie wygladaja najlepiej a jednego juz prawie nie ma.. Nie wiem od czego zaczac i co zrobic. Pomoże mi ktos z forumowiczów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Najprawdopodobniej znalazłeś przyczynę problemów (komputer). Przed podjęciem innych kroków, powinieneś przede wszystkim naprawić piny w komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadzio20 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 A jak naprawić te piny i ewentualnie wtyczke ? Da sie to w jakiś sposób naprawić ? Czy mam juz ewentualnie szukać innego komputera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Chce też dodać że te piny we wtyczce komputera praktycznie niemożliwe do znalezienia... A sam komputer można kupić za 50zł, tak czy inaczej pewnie nie obejdzie się bez wizyty u elektryka magika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadzio20 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 No słyszałem ze wymiana komputera to dłuuuuga bajka prawda ? I pewnie bardzo kosztowna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wert114 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Witam. Ja miałem podobny problem i umnie to była wina cewki.Na zimno odpalał a jak był ciepły to niechciał.Spróbuj odpalić jak jest ciepły z wciśniętym pedałem gazu. Mogą być tez lużne przewody wysokiego napiecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 u znajomego w Scenicu I 1.6 8v powodem szarpania po rozgrzaniu silnika była uszkodzona cewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dadzio20 Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 W takim razie można w jakiś sposób samemu sprawdzić czy cewka jest uszkodzona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wert114 Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Na pracującym silniku wyciagaj po kolei kable wysokiego napiecia ze świec. Jezeli silnik bedzie zwalniał albo zgaśnie to znacy ze jest ok, ze dostaje prąd na świece. I analogicznie jezeli nie bedzie reakcji na wyciągnięty kabel to nie dostaje WN i moze byc cewka uszkodzona. jezeli jest problem na ciepłym silniku to sprawdzaj na ciepłym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Gorzej będzie, jak zdiagnozujesz uszkodzenie cewki, a po wymianie na nową problem będzie nadal. Cewki, jak również inne czujniki, są podpięte pod komputer. Jak nie ma komunikacji z komputerem, wymiana poszczególnych elementów nic nie da i tylko naciągniesz się na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacenty836 Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Witam przyczyną będzie czujnik temperatury. Jest to czujnik podwójny o ujemnym współczynniku temperaturowym rezystancji. Pierwszy przekazuje sygnał napięcia do elektronicznego urządzenia sterującego silnika, który włącza w zestawie wskaźników lampkę ostrzegawczą w przypadku przegrzewania się silnika, włącza silnik wentylatora chłodnicy oraz optymalizuje (dla danej temperatury) kąt wyprzedzenia zapłonu i skład mieszanki. Drugi przekazuje w sposób ciągły sygnał napięcia do wskaźnika temperatury w zestawie wskaźników. W przypadku uszkodzenia czujnika cieczy chłodzącej elektroniczne urządzenie sterujące zasila w sposób ciągły elektryczny silnik wentylatora cieczy chłodzącej. Kolego Jacenty836 trochę za dużo Entrów było w poście. Proponuję przypomnieć sobie Regulamin Aston76 Edytowane 5 Września 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi