fiba Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 WItajcie, Od pewnego czasu mam problem z moją Megane. Rocznik 99, silnik 1.4 K4J, przebieg 125.000km. Sprawa dosyć nietypowa. Generalnie chodzi o to, że sprzęgło po przejechaniu raz 10, raz 30 a czasem 60 kilometrów staje się twardsze i pedał sprzęgła zaczyna skrzypieć. Dodatkowo pedał staje się "tępy" tzn. nie dość, że chodzi ciężej to nie działa płynnie. Stawiam na linkę. Zagadkową dla mnie sprawą jest, że dzieje się tak po przejechaniu kilkunastu/kilkudziesięciu kilometrów. Jak zapalam rano auto to zawsze jest dobrze. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem? Wydaje mi się, że pomoże wymiana linki na nową i tu pojawia się kolejny problem. Jakiej firmy zaminniki polecacie? Rozpiętość cenowa jest spora od około 45 zł za włoski zamiennik, przez 80zł za Kagera i kończąc na 115zł za TRW. Jakie jest Wasze doświadczenie z linkami? Pozdrawiam, fiba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strenault Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Najlepiej nie oszczędzać na linkach, to niby kawałek stalowego oplotu, ale większość tanich linek kończy się bardzo szybko... Najlepsza by była linka TRW bądź ATE. Co do objawów, może byc to linka, ale sprawdziłbym również pompę sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiba Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam ponownie, Pozwolę sobie odgrzać temat bo może ktoś coś pomoże. Moje przygody ze sprzęgłem w aucie trwają nadal mimo, że zostało ono wymienione na nowe wraz z linką (dobre, drogie zamienniki) Po wymianie przez pewien okres czasu chodziło IDEALNIE tzn. mięciutko i tak jak powinno działać sprzęgło. Niestety po jakimś czasie sprzęgło po nagrzaniu się (np. jazda po mieście) staje się twarde jak beton i nie chodzi płynnie tylko skokowo - wydając przy tym nieprzyjemne dźwięki. Gdy normalnie odpalę zimne auto to chodzi w miarę nieźle, chociaż nadal nie tak jak zaraz po wymianie. Czy ktoś z Was przerabiał ten temat? Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez fiba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi