wojtuch Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Witam. W tym moim scenicu zacinają się obroty praktycznie za każdym razem ale jak by na cieplejszym silniku częściej, zazwyczaj pomiędzy 15 tys. a 25 tys. i stoją nie są falujące. Czyszczenie silniczka krokowego było potem była wymiana a potem czyszczenie przepustnicy. Nic nie pomogło, czego możne być przyczyna? Czujnik położenia przepustnicy? Czy coś innego? 2.0 benzyna 8v 1997. Czasami jak zrobię przegazówke to opadną to 1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rixon87 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Miałem to samo obrotomierz stał w miejscu pomogło (na krótko) przywalenie pięścią w liczniki jak pukanie nie pomagało. Skończyło się na wymienia liczników teraz działa normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuch Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Tak ale tu nie chodzi o błedne obroty na liczniku ale o faktycznie wysokie obroty licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rixon87 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Czyli sinika na słuch ma te obroty co wskazuje obrotomierz. To było pełno tematów na forum z czego pamiętam to najczęstszym problemem jest silniczek krokowy ale to poszukaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuch Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 No szukałem i nic konkretnego nie znalazłem. Silniczek był wymieniony na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 15 tys. a 25 tys. Chmmm? O jakiej turbinie tu mówimy?Ja to bym zaczął od sprawdzenia szczelności dolotu, za przepustnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuch Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Sorki żadna turbina mój błąd chodzi o 1,5 tys - 2,5 tys. Mówisz o kolektorze dolotowym? hm a czujnik położenia przepustnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 czujnik położenia przepustnicy ? Może świrować, ale zacznij od sprawdzenie szczelności dolotu. Przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuch Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 W jaki sposób to mogę zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Dokładnie nie wiem jak to jest u Ciebie, ale powinieneś zdjąć wtyczkę potencjometr i zmierzyć rezystancję na pinach. W Sam naprawiam masz wartości rezystancji w zależności od wychylenia przepustnicy. Co do nieszczelności to ja bym jeszcze raz wszystko rozebrał i na nowo złożył, sprawdzając czy wszystko jest na swoim miejscu i uszczelki są w dobrym stanie, a najlepiej wymienić na nowe. Ponoć można też psiknąć plakiem w okolice połączeń, jeżeli coś będzie nie tak to nastąpi zmiana obrotów. Tego jednak nigdy nie praktykowałem, zawsze rozbierałem od nowa. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuch Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Hmm przed czyszczeniem też szalały a do czyszczenia wszytko rozbierałem i składałem od nowa. U mnie jest przy przepustnicy dziwna nie profesjonalna wstawka od dolotu gazu z instalacji gazowej. Czy odłączenie czujnika spowoduje inne zachowanie się obrotów silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Acha, czyli jeszcze LPG masz? Nie dało się napisać wcześniej o tym? I teraz zacznie się cała lista pytań. Ech ludzie, piszcie od razu co jest w aucie, co było zrobione i jakie są objawy, nikt nie widzi Waszego auta. :) Po dopięciu wtyczki z potencjometru przepustnicy, samochód powinien jeździć ale będzie mułowaty, słabo będzie reagował na gaz, obroty będą falowały. Auto przyspiesza jak traktor. Generalnie brak mocy i przyspieszenia, reakcja na gaz - właściwie jej nie ma, trzeba przytrzymać pedał w jednym położeniu żeby auto przyspieszało. Wciśnięcie w podłogę powoduje duszenie silnika, zalewanie. Przynajmniej w moim silniku takie są objawy, ale u Ciebie powinno być podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuch Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Hm przepraszam ze nie wspomniałem o tym gazie. Strasznie uciążliwe jest jeżdżenie samochodem z tymi obrotami. Obecnie z przyczyny uszkodzonego imo nie mogę odpalić i sprawdzić tego czujnika położenia. Spróbuje zmierzyć go miernikiem. Po pomiarach wyszły inne wartości niż w książce. Oto wyniki: styki : a - b norma : 1,22 u mnie : 1,12 styki : a - c otwarta przepustnica norma : 2,20 u mnie 2,4 styki : a - c zamknięta przepustnica norma : 1,12 u mnie 1,3 styki : b - c otwarta przepustnica norma 1,32 u mnie 1,20 styki : b - c zamknięta przepustnica norma 2,20 u mnie 2,0 Czy takie różnica mogą świadczyć o uszkodzonym czujniku i moga byc powodem moich problemów z obrotami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Nie, to są dopuszczalne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtuch Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) W takim razie ostatnim wyjściem jest nie szczelność dolotu ? Czy jeszcze jakieś pomysły? Edytowane 8 Czerwca 2013 przez wojtuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi