lbury Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Witam, mam renate I 1.4 8v,1998 ma przejechane 198tys. Od jakiegoś czasu zaczęła brać olej ok.1l/1000km, jeżdziłem na oleju 10w40 mobila, teraz zmieniłem na lotos 15w40 i zaczyna brać jeszcze więcej...kolega doradza,żebym zmienił na shella 15w50(rzadko spotykany). Co zrobić? Proszę o waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2013 Norma że te silniki palą olej... Mój też ale przy ok 300 tyś zrobiłem remont wymieniając: panewki główne i korbowodowe, uszczelka misji olejowej, pierścienie, uszczelka głowicy, szlif głowicy, zawory ssące i wydechowe, uszczelniacze zaworów, pasek rozrządu, napinacz, pompę wody, olej z filtrem, płyn chłodniczy a że robota była moja zapłaciłem 1200 zł za kapitalke... Co do oleju możesz i od diesla lać i tak będzie palił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lbury Opublikowano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 rozumiem tylko narazie na remont silnika mnie po prostu nie stać i chciałbym poprostu jeśli da to się żeby brało mniej oleju...i temu pytam o tego shella 15w50 czy zmniejszy spalanie oleju, bo wiadomo że całkowicie nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Jak spala olej to zostaje remont silnika i żadne sztuczki ze zmianą oleju nie pomogą. Sam to przerabiałem w fiacie 126p. Spalał ok 1l oleju na 1000km, a jak wziął 1l na 300km to wymieniłem pierścienie i miałem po problemie. Ewentualnie możesz spróbować z doktorkiem wlanym do oleju. Na krótką metę podobno pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi