kokus1551 Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Witam. Mam Megane I z 96r i nastąpił taki problem iż wyjeżdżając ze skrzyżowania samochód nagle zgasł i już nie mógł odpalić. Elektryczne szyby nie otwieraja się anie nie zamykaja, kierunkowskazy tez nie działaja, choć swiatła tak, zauważyłem, że nie świeci kontrolka "Lamka kontrona usterki elektrycznej" powinna sie zaswiecic a po uruchomieniu silnika po 3 sekundach zgasnac. Gdzie szukać wady? Co jest nie tak? Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 (edytowane) w m1ph2 w podszybiu za akumulatorem sa bezpieczniki i skrzynka która lubi moknąć i gnić i powodować takie problemy. Zweryfikuj jeszcze imobilajzer, ale zestaw problemów opisanych przez ciebie wskazuje że to może być UCH Regulamin pkt. 5.7 - logika wypowiedzi Zdarza się że klawiatura zmieni się w trakcie pisania odpowiedzi, ale wypada to poprawić. No chyba, że nie czytasz tego co wysyłasz? P_r_z_e_m_o oops, poprawiono: () - Przemo czasami czytam po opublikowaniu (i tego akurat przeczytałem), ale dopiero po twojej uwadze dostrzegłem, zmianę układu klawiatury - niestety to uroki bycia dyslektykiem Edytowane 24 Lipca 2013 przez Piok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokus1551 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 UCH czyli ? możesz jaśniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 możesz jaśniej ? Czyżby padło? Siedzisz na forum kilka miesięcy i nadal nie wiesz co to UHC? Należy to jak najszybciej nadrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokus1551 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 (edytowane) Dotarłem do tego chwile po poście i wydaje się być w porzadku bezpieczniki tez ok. jakieś inne pomysły co to może być ? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki P_r_z_e_m_o Edytowane 25 Lipca 2013 przez kokus1551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Na pewno wszystkie bezpieczniki sprawdziłeś? Wyjmowałeś je i sprawdzałeś czy przewodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokus1551 Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 tak, nawet wiekszość wymieniłem na nowe i nadal nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Pewny nie jestem ale wskazuje to na uszkodzenie UCH, albo padła, albo zawilgocona, trzeba by wyjąć i zobaczyć jak to tam wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 kokus a jak się zachowuje dioda imo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 IMMO nie odcina zasilania innych elementów elektrycznych poza odcięciem zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokus1551 Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 (edytowane) Immo w tym aucie nie działa i nie działało, nie wiem czy ktoś sie go pozbył czy coś ale jest nieaktywne. Nie świeci mi kontrolka od świec szyby nie reagują, kierunkowskazy i pompa nie daje znaku życia. Regulamin pkt. 5.7 Ludzie ;) Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :D Nikt was nie goni ;) Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :D ;) -Prezes Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez kokus1551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audikom Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Jakie rozwiązanie końcowe w tym temacie , bo właśnie wypadł u mnie podobny problem i szukam ekspresowej pomocy bo auto poza domem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DruM Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 tak jak kolega powiedział wyżej padł według mnie wam moduł UCH, możecie też spróbować odłączyć wszystkie wtyczki od niego i podłączyć jeszcze raz. W poprzednim module tak miałem, że jak podłączyłem wszystko jescze raz zaczął chodzić, lecz po kilku godzinach już nie dawał oznak życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
audikom Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Tak jak podawano w temacie wstępnie sprawdziłem bezpieczniki , bezpieczniki dobre lecz auto milczy . Następnego dnia wypiąłem moduł UCH , nosiłem się z zamiarem rozebrania go , jednak jak zobaczyłem te wszystkie zapineczki a poznawszy już ich kruchość zrezygnowałem tymczasem. Postanowiłem przeczyścić szczoteczką drucianą wszystkie bezpieczniki i końcówki przekaźników , znalazłem też bezpieczniki w podszybiu . Odłączyłem wtykę komputera niech się wietrzy . Masę znalazłem na razie tylko jedna tą z tyłu za silnikiem przypiętą do nadwozia , może ktoś wie gdzie są podpięte inne. Po wykonaniu czyszczenia wpiąłem moduł UCH na miejsce (jest to mocno upierdliwe i na razie wisi na kablach ). Klema minusowa aku na miejsce i próbujemy . Pierwsze to central działa , kontrolka imo świeci/mruga , po otwarciu drzwi zgasła . Kluczyk w stacyjkę kontrolki świecą po chwili imo gaśnie , i autko odpala od strzała . Nie wiem gdzie był błąd/brak styku bo za dużo naraz elementów czyściłem . Czy można czymś te styki (bezpieczników/ przekaźników itp.) posmarować co by nie śniedziały ? Kiedyś posmarowałem zwykłym smarem to tam gdzie było słaby styk/duży prąd się zapaliło i wytopiło plastik. Stwierdziłem przy okazji że rozłączenie plusa pokrętłem w komorze silnika nie daje efektu jak zdjęcie klemy z aku. , prąd jak by był na instalacji, czy to prawidłowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DruM Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Czy można czymś te styki (bezpieczników/ przekaźników itp.) posmarować co by nie śniedziały użyj WD40 lub innego preparatu :D sam używam WD40 i dużo pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi